jijzelfKleine stapjes hebben een grote invloed, kijk wat je kan doen als het niet goed gaat met je.

De afgelopen periode sprak ik veel met promovendi tijdens promotie-succes-sessies. Wat duidelijk werd: de pandemie heeft een grote invloed op je promotie. Op wat er wel en niet mogelijk is tijdens je onderzoek, maar ook op je manier van werken. Thuis, niet thuis, online, toch weer live, toch maar niet.

Al die veranderingen en wisselende maatregelen geven onzekerheid. En het is lang niet altijd makkelijk om daarmee te dealen.

De inhoud van je promotie

Sommige dingen zijn praktisch op te lossen: je kunt bijvoorbeeld uitzoeken of je in aanmerking komt voor verlenging van je promotietijd. Is er geld beschikbaar vanuit andere fondsen of potten, zoals het Nationaal Programma Onderwijs?

Ga praten met je begeleider(s) over de inhoud van je promotie. Kan die aangepast worden? Kun je toe met minder artikelen, kunnen eisen versoepeld of aangepast worden, kun je meer literatuuronderzoek doen en minder praktisch werk? Stel het aan de orde. Niet geschoten is altijd mis.

Sowieso is het een heel goed idee om contact met je begeleider te zoeken, juíst als het niet goed gaat. Als jij niet laat weten dat het niet lekker loopt met je promotie, kan je begeleider je ook niet helpen…

Jijzelf

Als je merkt dat niet zozeer je onderzoek belemmerd wordt door de pandemie, maar dat je er persoonlijk last van hebt, dan zijn er andere opties. Waar loop je tegenaan? Lopen werk en privé te veel door elkaar vanwege het thuiswerken? Bekijk dit webinar, boordevol tips voor een betere balans tussen werk en privé.

Probeer er achter te komen waar het probleem ligt.

 

Probeer er voor jezelf achter te komen wat je lastig vindt. Kom je niet aan het werk? Mis je contact? Maak je te veel of juist te weinig uren? Probeer voor jezelf helderheid te krijgen over wat er aan de hand is. Want als je weet wat het probleem is, is het gemakkelijker om naar een oplossing te zoeken.

Een paar suggesties:

  • Zoek lichtpuntjes.
  • Kijk naar wat goed gaat en focus daarop.
  • Werk liever één uur met aandacht, dan dat je uren achter je computer blijft zitten zonder dat er iets uit je vingers komt. Dat put alleen maar uit.
  • Ga niet proberen harder werken, dat lost niets op. Zoek uit wat je energie geeft en ga daar meer van doen. Je kunt alleen maar harder werken als je meer energie hebt.
  • Ga wandelen elke dag een half uurtje, het maakt een wereld van verschil voor hoe je je voelt.
  • Zoek een buddy, je hoeft niet in je eentje te blijven ploeteren.

Zijn al deze suggesties te overweldigend en heb je het idee dat er alleen maar meer dingen op je to-do-lijst komen terwijl die al zo vol is? Pak er eentje uit. En misschien volgende week of de week daarna nog eentje. Elk klein stapje dat je zet maakt een wereld van verschil.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie