jijzelfWaarom een buddy hebben zo belangrijk kan zijn voor je PhD

Het zijn nog steeds onzekere tijden, hoe het komend academisch jaar eruit gaat zien is nog niet helder. Wel of niet naar de universiteit, misschien hybride werken, wel of geen 1,5 meter afstand, komt er een maximaal aantal mensen per kamer, wat kan wel en niet doorgaan? Zal er ruimte in het lab zijn, kunnen onderzoeken met de nieuwe covid-regels nu wel of niet doorgaan?

Niemand kan er al iets zinnigs over zeggen

En voor je het weet, zit je toch weer weken, maanden in je uppie achter je computer. Het is dan ook niet voor niets dat veel promovendi zich eenzaam voelen.

Wat kun je doen om te zorgen dat je de rest van het jaar niet in je eentje blijft ploeteren?

Zoek een buddy

Er zijn meer promovendi die in dezelfde situatie zitten. Zoek ze, vind ze. Via de graduate school, via promovendiverenigingen, doe een oproep op twitter, ontwikkel een datingapp voor buddy’s, vraag aan je begeleider om namen van andere promovendi.

Het helpt om met iemand te kunnen praten, om te overleggen, om je hart uit te kunnen storten, om te kunnen klagen. Spreek regelmatig met elkaar af en maak bijvoorbeeld gebruik van de vragen in de maandelijkse progressiemeter om elkaar op het goede spoor te houden.

Het is belangrijk om contact te blijven houden met je supervisors!

Hou contact met je begeleider(s)

Als het niet zo lekker loopt met je promotie, is de kans groot dat je denkt dat het een slecht idee is om contact te zoeken met je begeleiders. Want ja, je kunt ze niks laten zien, en dus is er niks om over te praten, toch? Of durf je misschien geen contact met je begeleiders meer op te nemen omdat het al zo lang geleden is dat je ze gesproken hebt?

FOUT! Juist als het niet goed gaat, is het belangrijk om contact met je begeleiders te zoeken.  Zeg wat er speelt en maak het jezelf gemakkelijker door gebruik te maken van 4 handige vragen als de gesprekken met je begeleider niet lekker lopen . Alleen door contact te houden met je begeleiders kun je feedback krijgen en volgende stappen zetten.

Kijk of er (online) bijeenkomsten zijn

Zoek het contact met andere promovendi op, ga naar borrels van de promovendivereniging van jouw universiteit, doe mee met een online pubquiz, kijk of de graduate school activiteiten organiseert. Of is er misschien een symposium of congres? Bouw aan je netwerk, zoek naar anderen die het ook zat zijn om alleen achter hun computer te zitten. Ik kan je verzekeren dat ze er zijn!

Volg een training of cursus

Waar ontmoet je andere promovendi? Precies: tijdens een training of cursus. Ga voor jezelf na waar je nog iets te leren hebt, en vind een passende training. Je komt daar gegarandeerd gelijkgestemden tegen. Ik kan je uit de eerste hand vertellen dat support groups en soms zelfs  vriendschappen voor het leven ontstaan tijdens de proefschriftschrijfdriedaagse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie