jijzelfWat is eigenlijk hard werken en het resultaat daarvan?

Hard werken voor het beste resultaat

Als ik nou gewoon nét een beetje harder werk, of nog nét even langer doorga, dan krijg ik alles heus wel af.

Hoor je jezelf dat wel eens zeggen?

Dan ben je in een enorme valkuil gestapt. De valkuil dat meer beter is. En dat je door hárder te werken en lánger door te gaan méér voor elkaar krijgt.

Is dat inderdaad zo?

Laat dat nou niet waar zijn. Althans, niet helemaal.

We hebben een verkeerd idee bij wat harder werken is. We denken dat harder werken betekent dat je al je tijd in werk moet stoppen. Veel uren maken. ’s Avonds werken, in het weekend werken.

Maar dat is een heel verkeerd idee van hard werken. Als je al je tijd in werken stopt, ben je niet meer productief. Dat ken je ongetwijfeld: wat je er in dat laatste uurtje nog uit hebt geperst, heeft niet de kwaliteit die het zou moeten hebben en kostte onevenredig veel tijd.

Hard werken betekent iets heel anders: hard werken betekent dat je je tijd zó besteedt, dat je wat je doet goed vol kunt houden, dat je de kwaliteit levert die je graag wilt leveren.

En daar is iets anders voor nodig dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Hard werken, betekent dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je genoeg slaapt, dat je genoeg beweegt, dat je goed eet. En dat je dingen doet waar je energie van krijgt.

Hoe kan je het anders aanpakken?

Bedrijfsarts en hoogleraar Engagement en Productivity Willem van Rhenen roept al jaren dat dat we te weinig opladen: ‘Ik hoor mezelf dit vaak herhalen, maar het blijft een mooi voorbeeld. Op het moment dat mijn telefoon leeg is, leg ik hem dan een week op de vensterbank, of hang ik hem aan een oplader? Dat is het verschil.’

Wil je hard kunnen werken, dan zul je dus aandacht aan de ‘andere’ kant moeten besteden: wat doe je om op te laden, om energie te krijgen, om bij te komen? En geef je jezelf daar ook de tijd voor?

Daarom is energie-management ook een stuk belangrijker dan time-management. En kan het helpen om voor jezelf eens te onderzoeken of je misschien een workaholic bent.

Maak voor jezelf eens een lijst met wat je energie geeft en hoe vaak je jezelf de ruimte geeft om dat daadwerkelijk te doen. En de grote paradox: hoe vaker je je jezelf de ruimte geeft om op te laden, hoe harder je kunt werken.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie