begeleider

Als kind heb ik wel eens gat in m’n broek gevallen. Toen ik thuis kwam heb ik die broek uitgetrokken en onderin de wasmand gegooid. Vervolgens hoopte ik dat m’n moeder het niet zou zien, of er pas zo laat achter zou komen dat er een gat in die broek zat dat ik net kon doen of ik niet wist waar het van kwam.

Heeft nooit goed gewerkt, die tactiek.

De eerste keer niet, latere keren ook niet.

Promovendi zie ik iets soortgelijks doen: ze nemen geen contact op met hun begeleider als hun promotie niet lekker loopt in de hoop dat ze op een gegeven moment weer iets hebben om te laten zien. Ze hopen dat hun begeleider niets in de gaten heeft.

Ik begrijp hoe dat werkt: er zijn van die weken – of soms zelfs maanden – dat je op een of andere manier niet opschiet met je promotie. Je weet niet goed welke stap je moet zetten, de statistiek duurt langer dan verwacht, je experiment zit tegen, je hebt last van uitstelgedrag, het lezen van je artikelen gaat niet zo gemakkelijk.

Je begeleider ontlopen lijkt dan het gemakkelijkst om te doen, maar je zadelt jezelf met een probleem op. Want stel dat je een paar weken later nog steeds niks hebt om te laten zien? Dan wordt het nóg lastiger om contact op te nemen. Hoe langer je het sturen van een bericht uitstelt, hoe lastiger het wordt om weer wél contact op te nemen. Je isoleert jezelf, én je ontneemt jezelf de kans om hulp te krijgen.

Wat te doen?

Terwijl contact maken via een mail niet heel lastig hoeft te zijn:

Ik weet dat het even geleden is dat ik contact heb opgenomen. Ik loop behoorlijk achter, maar ik doe mijn uiterste best om alles weer op te pakken. Graag overleg ik met je hoe ik dat het best kan doen, ik merk dat het werken aan… niet loopt zoals ik wil.

Herstel het contact weer, en doe dat het liefst zo snel mogelijk. Blijf niet te lang in je uppie zitten tobben. Daar schiet helemaal niemand iets mee op.

Mijn suggestie is om elke twee weken een mail aan je begeleider te sturen waarin je hem of haar op de hoogte houdt van je vorderingen:

De afgelopen weken heb ik gewerkt aan het analyseren van de data. Dat duurt wat langer dan verwacht, omdat ik problemen had met SPSS. Mijn inschatting is dat ik nog twee weken nodig heb om de analyse af te ronden. Daarna ga ik…

blank

Ga het gesprek aan

Dergelijke mailtjes kosten je maar een paar minuten,  maar zorgen er wel voor dat je zelf niet je kopt in het zand steekt en dat je begeleider weet wat er speelt.  Dat maakt het een stuk gemakkelijker om het gesprek aan te gaan. Want zoals gezegd: die broek onder in de wasmand gooien maakt niet dat je moeder dat gat niet ziet…

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie