jijzelfLaughter is very healthy for you PhD student, as research shows.

Voor veel promovendi is het een lastig jaar geweest. Een kleine twee jaar midden in een pandemie zitten laat z’n sporen na. En de ene dag heb je daar meer last van dan de andere dag.

Heb je een rotdag?

Lachen helpt en geeft je energie. Dat is geen flauwekul, maar wetenschappelijk onderzocht.

Mitochondriën

Onze energie wordt aangemaakt in onze mitochondriën, dat zijn als het ware kleine oplaadbare batterijtjes. Peter Mitchell ontdekte hoe dat werkte en kreeg daarvoor de Nobelprijs voor scheikunde. De energie die je mitochondriën produceren wordt adenosinetrifosfaat genoemd. ATP. Bij gezonde personen wordt 70% van die energie opgebruikt voor vitale levensfuncties, de rest kun je gebruiken om leuke dingen te doen. Heb je die energie niet? Dan produceren je mitochondriën te weinig energie.

Einstein

Van Albert Einstein leerden we dat energie en materie zo fundamenteel met elkaar verbonden zijn, dat ze eigenlijk een en hetzelfde zijn. In de kwantumfysica wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Kwantumfysici hebben aangetoond dat alles in het universum – wijzelf dus ook – een groot vibrerend veld van energie is en dat alles in dat grote veld met elkaar in verbinding staat.

Die energie volgt natuurwetten. Weten we nog lang niet alles van, maar een van de wetten zegt dat energieën invloed hebben op elkaar. Iets met een hoge energie kan iets met een lage energie optrekken. Of andersom.

Lachen is goed voor je promovendus!

Vrolijkheid, plezier en lachen zijn een hoge vorm van energie. Als je lekker gelachen hebt, voel je je beter. Dat lachen zorgt voor aanmaak ‘blije’ hormonen. Lachen trekt als het ware je energie omhoog, je mitochondriën worden er blij van.

Fake it till you make it

Het werkt ook andersom. Je kunt met je lichaam signalen uitzenden naar je brein waardoor je je beter gaat voelen. Zodra jij gaat glimlachen, maakt je lijf blije hormonen aan, ook al is die glimlach nep en geforceerd.

Lachen is daarmee een krachtig medicijn, zoals uit veel onderzoek  blijkt.

Misschien kan ik hiermee een kleine glimlach op je gezicht toveren.

Heb je een grotere lachdosis nodig? Misschien dat dit fimpje je daarbij kan helpen. Je kunt zelfs lachles krijgen.

Lachend door je promotie heen, dat gaat je helpen!

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie