Het resultaat? In ieder geval hernieuwde motivatie, zelfvertrouwen, inzicht, inspiratie en plezier. Of, zoals een van de deelnemers het verwoordde: Mijn verwachtingen waren heel hoog gespannen door alles wat er op de website staat, maar ze zijn absoluut overtroffen! Ik ga met heel veel meer naar huis dan ik ooit had durven dromen, ik weet nu echt wat ik moet doen en hoe ik dat aan moet pakken. Of zoals iemand anders zei: Ik zou heel graag meer schrijftijd hebben, kunnen we niet nog wat langer blijven?
Wat levert de driedaagse je op?
De driedaagse heeft een aantal grote voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat deze drie dagen je simpelweg tekst en plezier in het schrijven opleveren. En niet te vergeten zelfvertrouwen: je weet nu waar jouw schrijfproblemen zitten, hoe je ze op kunt lossen en welke technieken je in moet zetten om volgende stappen te zetten. Je hebt helder wat jouw worsteling met schrijven is, en hoe je daar op een andere, productieve manier mee om kunt gaan. Je weet wat je moet doen om het gewenste eindresultaat te bereiken. Je gaat gegarandeerd gemotiveerd en met nieuwe inspiratie weer naar huis! Wat levert de proefschriftschrijfdriedaagse je nog meer op?
- Je leert je eigen schrijfproces zo optimaal mogelijk organiseren;
- Je weet hoe je je valkuilen moet omzeilen;
- Je weet hoe je geïnspireerd en gemotiveerd blijft;
- Je leert technieken zodat je niet meer vastloopt tijdens het schrijven;
- Je weet hoe je op een goede manier feedback op je tekst kan krijgen;
- Je legt contacten met andere promovendi die je kunnen helpen op het moment dat je niet weet hoe je verder moet gaan;
- Je kunt beoordelen of je tekst goed is opgebouwd;
- Je weet hoe je zinnen op een goede manier moet formuleren;
- Je weet hoe je op een goede manier je literatuur moet verwerken;
- Je weet hoe je de kracht van beelden kunt gebruiken bij het schrijven;
- Je weet hoe je nieuwe schrijfinspiratie kunt vinden;
- Je hebt ongestoord de tijd gehad om te schrijven, en weet nu beter hoe je dat voor jezelf kunt organiseren;
- Je kunt omgaan met de lastige momenten in jouw schrijfproces;
- Je weet wat je moet doen als je in je valkuil stapt;
- Je krijgt zelfvertrouwen;
- Je weet hoe je een helder en realistisch schrijfplan moet maken.
Gun jij jezelf die focus en aandacht?
Wanneer is de proefschriftschrijfdriedaagse?
Aankomst woensdagavond 31 augustus, vertrek zaterdag3 september aan het eind van de middag.
Een plek waar je rust en inspiratie vindt
Je verblijft tijdens de proefschriftschrijfdriedaagse op een wonderschone plek op de Veluwe, midden in de natuur. Dat is al een verademing op zich. Het is een prachtige plek om inspiratie op te doen en vol fantastische schrijfenergie aan de slag te kunnen. Én door de kleinschaligheid van het conferentiehotel is het heel goed mogelijk om aan alle voorschriften van het RIVM te voldoen, de lokatie is corona-proof.
Je hebt je eigen (uitstekende) kamer, de maaltijden zijn culinaire plaatjes, zodat je lekker kunt genieten. Want wie hard werkt, moet ook ‘hard’ genieten! De plek is een oase van rust en geeft je alle mogelijkheid om de dagelijkse beslommeringen los te laten en je volledig op schrijven te richten.
De plek is goed bereikbaar met zowel de auto als met openbaar vervoer. Je wordt met een gratis shuttleservice van het station gehaald.
Hoe zien de dagen eruit?
Je komt op woensdagavond rond 18.30 aan. Je hebt de gelegenheid om je te installeren op je kamer. We maken die avond kennis met elkaar (uiteraard met behulp van een aantal schrijfoefeningen) en we maken een start met het programma waar ik je dan ook meer over vertel.
Hoe zien de volgende dagen eruit? Elke dag heeft een vast ritme:
8.00 ontbijt
9.00 eerst gezamenlijk, daarna (als je wilt) zelf aan de slag
12.30 lunch
14.00 eerst gezamenlijk, daarna (als je wilt) zelf aan de slag
17.00 snack
17.30 eerst gezamenlijk, daarna (als je wilt) zelf aan de slag
19.30 avondmaaltijd

’s Ochtends, ’s middags én aan het begin van de avond werken we dus gezamenlijk, daarnaast heb je eigen tijd om ongestoord te kunnen schrijven of om alle informatie die je hebt gekregen rustig te laten bezinken.
In het begin meer input van mij, dus minder tijd om zelf te schrijven, naarmate de dagen vorderen meer tijd om zelf te schrijven en het geleerde toe te passen. Met name de laatste dag geeft die ruimte. De dagen zijn goed gevuld, zodat je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je tijd.
Realiseer je: in 3 dagen tijd krijg je eigenlijk 9 dagdelen training. Intensief, maar de training is zo ingericht dat je tijd hebt om alle input te laten bezinken.
Hoeveel mensen kunnen er meedoen?
Om te zorgen dat er voldoende ruimte is om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen, om te waarborgen dat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt en om persoonlijke feedback te kunnen geven, én om de training coronaproof te houden kunnen er maximaal 20 mensen meedoen. De training gaat door als er minimaal 8 deelnemers zijn. Ook is het met deze groepsgrootte uitstekend mogelijk om voldoende afstand te houden.
De uiterste inschrijfdatum voor de proefschriftschrijfdriedaagse is woensdag 3 augustus.
Veelgestelde vragen
Op welk moment kan ik de proefschriftschrijfdriedaagse het beste volgen?
Ik raad iedereen aan om de proefschriftschrijfdriedaagse in een zo vroeg mogelijk stadium te volgen. Met schrijven kun je niet vroeg genoeg beginnen, hoe eerder en hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker je het gaat krijgen. Als schrijven een struikelblok is, of als je schrijfproces niet efficiënt is, ga je het heel lastig krijgen tijdens je promotie!
Maar… beter laat dan nooit! Op het moment dat je al druk bezig bent met schrijven en merkt dat het wellicht niet zo soepel loopt als je graag zou willen, dan is dat een uitstekend moment om mee te doen. Veel promovendi wachten te lang en verliezen daardoor onnodig veel tijd en energie en gaan steeds meer tegen het schrijven opzien. Of realiseren zich niet dat er een hoop winst valt te behalen door efficiënter en effectiever te schrijven. En zelfs als je nog maar heel kort de tijd hebt – of eigenlijk al door je tijd heen bent – kan de proefschriftschrijfdriedaagse een enorme steun in de rug zijn. Simpelweg omdat je je gaat focussen en leert hoe je die focus vast kunt houden.
Ik heb al een cursus academisch schrijven of academic writing in English gevolgd, is de proefschriftschrijfdriedaagse dan nog wel zinvol?
Absoluut! Een cursus academisch schrijven en de proefschriftschrijfdriedaagse zijn juist een uitstekende aanvulling op elkaar. In de meeste cursussen academisch schrijven leer je de kneepjes over wat academisch schrijven precies is, aan welke eisen een tekst moet voldoen, wat het genre van je vraagt. Je leert welke eisen aan het eindproduct gesteld worden. In termen van de schrijffases: je focust in de cursussen academisch schrijven op fase 3 van het schrijfproces.
In deze cursussen wordt nauwelijks tijd besteed aan het schrijfproces en aan fase 1 en 2 van het schrijfproces: wat moet je doen als je vastloopt, als je maar niet aan het schrijven komt, als je in de details blijft steken? Wat zijn goede hulpmiddelen om te structureren, hoe moet ik het herschrijven aanpakken, hoe krijg ik goede feedback op m’n tekst, hoe richt ik het overleg met m’n begeleider zo in dat ik dat ik die informatie krijg die ik nodig heb? Wat moet ik doen om dat eindproduct daadwerkelijk te bereiken? De proefschriftschrijfdriedaagse is dus een andersoortige training dan een cursus academisch schrijven, in de driedaagse krijg je antwoord op de vroeg hoe je het schrijven aan moet pakken. Anders gezegd: de proefschriftschrijfdriedaagse leert je hoe je het eindresultaat – dat je helder hebt gekregen tijdens een cursus academisch schrijven – moet bereiken. Allebei nuttig dus.

Ik heb helemaal geen schrijfproblemen, is het dan toch zinvol om mee te doen?
Zeer zeker! Het gekke van schrijven is, dat je van je zelf vaak eigenlijk helemaal niet weet of je het schrijven wel of niet effectief en efficiënt aanpakt. Met andere woorden: je hebt nooit schrijfprocesles gehad, en hebt jezelf het schrijven aangeleerd, je schrijft op de manier zoals je altijd doet. Daar is niks mis mee, maar de ervaring leert dat er altijd winst te behalen is, het schrijfproces kan altijd verbeterd worden. Bovendien is het ook heel erg zinvol om ervaringen met andere promovendi uit te wisselen en kun je veel leren van de feedback die je op je teksten krijgt.
Wat leer ik nou precies tijdens de proefschriftschrijfdriedaagse?
Eerlijk gezegd zit er in het programma te veel om op te noemen. Je leert heel veel praktische tips, do’s en don’ts, methodieken. Je leert dat schrijven te leren is, dat er een proces achter zit, dat het als het ware een ambacht is dat je onder de knie kunt krijgen. Schrijven is niet iets mysterieus dat de ene keer wel en de andere keer niet lukt. Het is echt te leren. Net zoals borstcrawl te leren is en je daar makkelijker en sneller mee zwemt dan met de schoolslag.
Het belangrijkste resultaat is dat je met hernieuwde schrijfenergie en een helder idee over wat je moet gaan doen weer naar huis gaat. Als je grip hebt op het schrijfproces kun je effectief en efficiënt schrijven.
Wat zijn de kosten?
De proefschriftschrijfdriedaagse een programma waar je veel baat bij kunt hebben. Het is een programma dat je helpt om volledig te focussen op het schrijven, en om te leren hoe je voor jezelf het schrijven beter kunt organiseren. Je zult daadwerkelijk aan de slag gaan, ongestoord kunnen schrijven, een flink aantal stappen zetten, beter weten hoe je moet schrijven en weten hoe je plezier in het schrijven kunt houden. En omdat schrijven misschien wel hét belangrijkste ingrediënt is om succesvol te promoveren,wil je dat natuurlijk graag goed in de vingers te hebben. Je gaat gegarandeerd naar huis met heldere vervolgstappen, tips en trucs en heel veel inspiratie.
De training is intensief: je krijgt feitelijk 9 dagdelen training in de 3 dagen dat je er bent; meestal wordt een dergelijke intensieve training verspreid over 4 tot 5 dagen. Maar omdat ik de training betaalbaar wil houden en geen al te grote aanslag op je kostbare tijd wil doen, is het programma zo ingericht dat je goed uit de voeten kunt met alle input, tóch ook tijd hebt om met de input aan de slag te gaan en niet het gevoel hebt dat je uitgeput raakt. Een vast dagritme helpt daar enorm bij.
Omdat ik graag wil dat zoveel mogelijk mensen baat hebben bij dit programma, hanteer ik twee tarieven: een tarief voor promovendi die de investering voor de driedaagse zelf doen en een tarief voor promovendi die de driedaagse door hun werkgever vergoed krijgen.
Betaal je de driedaagse zelf? Dan is de investering € 1495,- . Dat bedrag is inclusief 3 overnachtingen, 3 maal ontbijt, 3 maal een uitgebreide lunch en 2 culinaire diners in de avond.
Vergeet niet om te informeren of de universiteit of je werkgever een bijdrage kan leveren aan de kosten. Vaak zijn daar mogelijkheden voor. Ook kunnen de kosten in sommige gevallen van de belasting worden afgetrokken.
Je kunt betalen via IDeal, of via factuur. In het laatste geval reken ik € 12,50 administratiekosten vanwege de extra tijd die dit voor mij met zich meebrengt. Als het bedrag voor jou te groot is om in een keer te betalen, neem dan contact met me op. We kunnen dan kijken hoe we dat op kunnen lossen.
Je kunt je niet meer inschrijven – binnenkort nieuwe data voor het nieuwe academisch jaar