jijzelfHet is goed voor je brein om je zo nu en dan te vervelen.

Onze breinen staan in overdrive: altijd maar bezig. Is het niet tijdens het uitvoeren van alle dagelijkse bezigheden, dan is het wel tijdens je REM-slaap die je helpt om je dag te verwerken. En alle externe prikkels van mail, social media, je apps maken dat je brein uit balans raakt. Al die shotjes dopamine die je krijgt van de likes op je social media zijn verslavend. Je brein krijgt te maken met chronische stress. Dat kost je zomaar 10 IQ-punten blijkt uit onderzoek. En het maakt daarnaast dat je continu alert, maar zelden gefocust bent. En die alertheid zorgt weer voor een chronisch verhoogd cortisolniveau, en dat zorgt weer voor achteruitgang in geheugen en concentratie. En als dat te lang duurt tot angst en burn-out. Niet goed.

Je brein verzet zich in eerste instantie tegen verveling

De meesten van ons vinden het niet fijn om zich te vervelen: gewend als we zijn geraakt aan alle prikkels, aan onze dopamineshotjes, raken we van slag als die afwezig zijn. De kans is groot dat je je rusteloos of schuldig gaat voelen zodra je je verveelt. Ons brein is niet meer gewend om niks te doen, en verzet zich daarom tegen die situatie. Daar krijg je vervelende gevoelens van.

Toch is het defaultnetwerk van ons brein het deel van het brein dat vooral actief is in rust. Bij gebrek aan stimuli richt het brein zich naar binnen in plaats van naar buiten. Het brein gaat als het ware zelf op zoek naar nieuwe prikkels: je gaat reflecteren, dagdromen en komt terecht in een modus van creativiteit en vindingrijkheid.

Onder de douche krijg je vaak goede ideeen omdat je brein dan even niets hoeft.

 

Precies om die reden krijg je goede ideeën als je onder de douche staat of in bed ligt. Er zijn op zo’n moment weinig externe prikkels, en je defaultnetwerk in je brein kan actief zijn. Je verzint ‘opeens’ de meest briljante oplossingen voor je ingewikkelde promotieproblemen.

Verveling maakt je slimmer en geconcentreerder

Al die externe prikkels maken dat je brein geleidelijk het vermogen verliest om zichzelf te stimuleren. Je moet dus weer wennen aan niks doen, zodat je brein z’n defaultnetwerk kan gebruiken.

Zoek dus verveling op! Je brein is flexibel en went er snel aan om zich met z’n eigen gedachten te vermaken. Het is niet voor niks dat ‘niks doen’ standaard onderdeel is van de werkweek in Princeton. Ruimte voor ‘niks’ maakt je creatiever, slimmer en geconcentreerder. Of ga aan de slag met deze oefening waarin je echt niks doet.

Vul dat aan met ontspannende activiteiten zoals wandelenmediteren. Breng tijd door met mensen van wie je houdt, daar wordt je brein pas echt gelukkig van! En dat komt je promotie alleen maar ten goede!

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie