schrijvenSchrijven helpt je om je gedachten helder te zien.

Heb jij dat ook? Dat het in je hoofd volstrekt helder lijkt, dat je je onderzoek voor je gevoel helemaal hebt uitgedacht. Maar op het moment dat je er met iemand over gaat praten of als je begint met schrijven, dan blijkt dat het allemaal toch een stuk minder helder is dan je dacht.

Praten

Handig hulpmiddel dus, met iemand praten over je onderzoek, omdat je door dat praten helderheid creëert. Door te vertellen, vragen te beantwoorden, te luisteren naar wat je jezelf hoort zeggen, door de blikken die je van je gesprekspartner krijgt, kom je verder. Je merkt waar de ‘gaten’ in je denken zitten, waar je verhaal toch nog niet helemaal klopt, waar je verhaal hapert. Misschien moet je nog wat verder nadenken, gericht op zoek naar literatuur, een vraag beantwoord krijgen, een volgende stap zetten in je analyse.

Nu is het niet altijd mogelijk om met iemand te praten. Er is niemand in de buurt, niemand heeft tijd of je wilt niet al wéér met je verhaal aan komen zetten.

Of schrijven

In dat geval is er een heel goed alternatief: schrijven. Ga schrijven om helder te krijgen wat er in je hoofd zit. Door het op te schrijven, creëer je een effect alsof je met iemand praat.

Maak je bij dat schrijven niet druk over spelling, grammatica, literatuur of wat je begeleider er van vindt, nee, blijf gewoon schrijven. Free writing, wordt dat ook wel genoemd. Je gebruikt dat schrijven dus niet om tekst te produceren, nee, je gebruikt dat schrijven om te denken, om helderheid te krijgen.

 

Schrijven is denken, goed schrijven is helder denken, daarom is het zo moeilijk.

 

Of, zoals een bekend schrijver en historicus al zei: Schrijven is denken. Goed schrijven betekent helder denken. Dat is waarom het zo moeilijk is.

Free writing helpt je om je gedachten helder te krijgen. Want dat is precies waar de worsteling zit. Schrijven dus, zodat je weet wat je denkt en daar vervolgens een échte tekst over kunt schrijven.

Heb je het idee dat je het plezier in schrijven kwijt bent geraakt? Hier vind je 5 manieren om dat weer terug te vinden. Free writing staat ook in dat rijtje.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie