schrijven

Stikjaloers ben ik op ze: mensen die kunnen borstcrawlen. Ze zwemmen sneller en met minder moeite dan ik. Ik kan alleen de schoolslag. Omdat ik als kind allergisch was voor chloor kon ik niet op zwemles. Echt elegant zwemmen heb ik dus nooit geleerd.

Veel promovendi schrijven zoals ik zwem: zonder kennis van het schrijfproces. Ze proberen minstens vier dingen tegelijk te doen: ze proberen helder te krijgen wat ze denken, perfecte zinnen te formuleren, alle referenties te laten kloppen én hun begeleider tevreden te stellen.

Waarom is dat een probleem?

Als je alles tegelijk doet, vertraag je je schrijfproces. Het is als zwemmen zonder zwemles: je komt heus vooruit, maar het kan sneller. Veel sneller zelfs.

 

Hoe je academische teksten beter en sneller kan leren schrijven

 

Wat doen schrijvers die kunnen borstcrawlen? Ze schrijven in fases: eerst maken ze een gedetailleerde opzet, dan schrijven ze een eerste versie en ten slotte verbeteren ze hem. Het is eigenlijk heel zen: ze focussen op de fase die aan de orde is, en de rest laten ze voor wat het is.

Wat betekent dat voor jou?

Behaal winst in de opzet-fase: zorg dat je helder hebt wat je wilt gaan schrijven voordat je met je daadwerkelijke tekst aan de slag gaat. Free writing of doorschrijven helpt daarbij. Het is een techniek die je gedachten ordent, die je helpt om op ideeën te komen en die je meer helderheid geeft over hoe je over je onderzoek denkt.

Hoe werkt free writing?

Simpel: zet een timer op maximaal een kwartier en ga schrijven. Zonder te stoppen. Gewoon met pen en papier. Met de hand. Als je niet meer weet wat je moet schrijven, schrijf je dat óók op. Als je denkt wat een bull****: noteren. De enige eis is dat je blijft dóórgaan. Het wordt niet voor niets ook wel doorschrijven genoemd.

Waarom?

Zolang je gedachten in je hoofd zitten lijken ze helder en kloppend. Pas als je gaat schrijven merk je dat het toch allemaal niet zo logisch was als je dacht. Al schrijvend orden je je gedachten. Door te free writen kom je er achter of je wellicht nog iets moet lezen, of je met iemand moet praten, of dat je aan een definitieve opzet kunt beginnen.

Ik pak het schrijven heel anders aan, hoor ik je denken

Die kans is groot. Omdat wij geen schrijfproces-les krijgen op school, ontwikkelen we onze eigen methodes. Daar kom je wel mee van het begin naar het eind van je tekst, maar of het ook de handigste manier is? Uit onderzoek blijkt – en ik merk het ook in mijn cursus – dat je veel tijd bespaart door te investeren in je opzet. En je krijgt er betere teksten van.

Wat kun je doen?

Start met free writen. Doe het elke dag 15 minuten, ook als je niet bezig bent met een artikel, paper of hoofdstuk. Je zult merken dat het je helderheid geeft. Kun je die 15 minuten per dag niet vinden? Dan heb je een ander probleem. Dan wordt het hoog tijd om te leren plannen.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie