schrijvenTwee inzichten uit de schrijfretraite/training.

Onlangs organiseerde ik ’n schrijfretraite en -training. Deelnemers deden daar een aantal belangrijke inzichten op waarvan ik er twee graag met je deel.

Inzicht 1: er is schrijven om te denken en het echte schrijven

Herken je dat? In je hoofd heb je je verhaal behoorlijk helder, maar zodra je gaat schrijven, merk je dat dat verhaal toch een stuk minder helder was dan je dacht. Schrijven is een fantastische manier om daar achter te komen, en je kunt schrijven dan ook heel goed gebruiken om je gedachten helder te krijgen: schrijven om te denken.

Grote valkuil is om dat schrijven om te denken achter je computer te doen en te denken dat je al met je echte tekst bezig bent. Daar gaat het mis. Gebruik free writing om helder te krijgen wat je wilt schrijven. Pas als dat helder is en je een helder ontwerp voor je tekst hebt, ga je aan het échte schrijven beginnen. Er is dus schrijven om te denken én het echte schrijven.

Inzicht 2: pauzes zijn cruciaal

Tijdens de schrijfretraite en -training werken we volgens een strak dagritme. Vaste tijden om te werken, vaste tijden om te ontspannen, vaste tijden om bezig te zijn, vaste tijden om te stoppen. Een vorm van Benedictijns time-management: op tijd starten, op tijd stoppen, en rekening houden met je energie op dat moment.

Door een ritme in de dag te bouwen en ook te pauzeren, ben je veel productiever, minder gehaast en blijft er ruimte over voor andere zaken die niks met je promotie te maken hebben. Benedictus had nog nooit van energie-management gehoord, maar dat is wel wat hij gebruikte in zijn manier van werken. En ik kan je verzekeren: ook voor promovendi is energie-management belangrijker dan time-management.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie