schrijvenWat koken en schrijven met elkaar te maken hebben?

Je hebt verschillende soorten koks. De in-elkaar-flanzers, de ik-volg-het-recept-tot-op-de-komma, de improviseerders, de ik-laat-liever-bezorgen, de aanbranders, de het-stelt-niks-voor-maar-blijkt-fantastisch-te-smaken, de ontplofte-keukens.

Zo heb je ook verschillende soorten schrijvers. Soms wordt er verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld Beethovianen – schrijvers die hun tekst al schrijvend blijven aanpassen en veranderen – en Mozartianen – schrijvers die hun structuur uitwerken en zich daarna kunnen focussen op het schrijven zodat de tekst die dan volgt min of meer af is.

Wat heeft koken met schrijven te maken?

Bij koken kun je – wat voor soort kok je ook bent – verschillende fases onderscheiden.

Fase 1 Je voorbereiding

Wat doe je in de voorbereiding? Bedenken voor je wie je gaat koken, recept uitzoeken, boodschappen doen, ingrediënten verzamelen, misschien al dingen snijden, laten marineren, kortom, je zorgt dat je kunt gaan koken.

Fase 2 Het echte koken

Dan volgt de fase van het daadwerkelijke koken: pannen op het vuur, ingrediënten er in de juiste volgorde in, en daarna hopelijk heerlijk genieten!

Fase 3 Het opruimen

Na afloop van het koken is er nog een fase: de keuken opruimen, zodat je er weer rustig een kopje thee kunt zetten.

Schrijffases

Diezelfde fases kun je bij het schrijven onderscheiden: voorbereiden, daadwerkelijk schrijven en editen.

Door het schrijven op te delen in die fases en gebruik te maken van de verschillende hulpmiddelen die er zijn bij de verschillende fases – bijvoorbeeld free writing om je gedachten helder te krijgen of gestructureerd editen –  word je een efficiëntere en effectievere schrijver. Die in no-time een goed artikel schrijft. Je brengt je schrijven naar een ander niveau: door te weten hoe het schrijfproces in elkaar zit en er gebruik van te maken, creëer je het verschil tussen een maaltje waar je van geniet en een maaltje dat je opeet omdat je nu eenmaal moet eten…

Meer leren over het schrijfproces? Plezier krijgen in schrijven, zorgen dat je artikelen gepubliceerd worden? Kijk dan vooral bij de activiteiten of neem contact met me op. Dan bespreken we wat jij nodig hebt om van jezelf een betere schrijver te maken.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie