schrijvenGoed leren schrijven gaat niet over schrijven

Ik geef al jaren les in schrijven, al 30 jaar om precies te zijn. In al die jaren heb ik aan veel verschillende mensen les gegeven, aan advocaten, accountants, ambtenaren, studenten, opsporingsambtenaren, belastingadviseurs, mediators, consultants, adviseurs en uiteraard aan promovendi. En de belangrijkste boodschap tijdens al die schrijftrainingen, -workshops en -lessen? Goed leren schrijven gaat niet over schrijven.

Waar dan wel over?

Goed schrijven gaat over denken. Over helderheid in je hoofd creëren, en dán pas je tekst op papier zetten. Over keuzes maken: wat heb je wel of niet nodig om je verhaal te vertellen? Wat zijn hoofd- en bijzaken? Wat is essentieel om je verhaal te vertellen, wat kun je beter weglaten?

 

Goed leren schrijven gaat niet over schrijven maar denken

 

Eerst denken, dan pas schrijven.

Bij dat denken is het belangrijk om je in de lezer te verplaatsen. Niet voor niks was al in 1997 het motto van het schrijfproject bij het Ministerie van OCenW waar ik een paar jaar bij betrokken was Schrijven is denken met het hoofd van de lezer. Je lezer bepaalt of jouw verhaal, jouw denken helder is. Snapt je lezer je niet, dan heb je je je niet genoeg verplaatst in het hoofd van de lezer.

Kitty Kilian – een expert in het geven van schrijfles – schreef onlangs een prachtig blog over het schrijfproces, ik deelde het al op Twitter. In dat blog legt ze uit dat schrijven gaat over denken.

En ja, dat geldt ook voor academisch schrijven. Of liever gezegd: dat geldt juist voor academisch schrijven. Omdat academische teksten per definitie over ingewikkelde onderwerpen gaan, over nieuwe dingen, over nuances, over het weergeven van onderlinge verschillen, over het samenbrengen van concepten. Dat vraagt veel denkwerk.

Mede daarom is het belangrijk om het schrijven stap voor stap aan te pakken, en de allerbelangrijkste en allerlastigste stap is de denkstap. Wil je daar meer over leren? Dan is de proefschriftschrijfdriedaagse een goed idee.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

  1. Hahaha, ik sta zelfs in de kop! Teveel eer, hoor. Elke schrijver zegt dat toch?

    Maar leuk, bedankt!

    Wat trouwens het allerbeste boek is als hulp bij academisch schrijven: Bryan Greetham, How To Write Better Essays. Hij is filosoof en geeft super handige tips over hoe je concepten onderzoekt – en verder allerlei praktische tips over denken & informatie vergaren & terugvinden. Plus tips over goed Engels schrijven.

  2. Graag gedaan Kitty, wat mij betreft terecht die eer, niet elke schrijver schrijft zo helder over het schrijfproces.
    Of Brayan Greetham het beste boek heeft geschreven waag ik te betwijfelen, maar dat hij handige tips geeft daar ben ik het zeker mee eens. Aanrader inderdaad!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie