motivatie/inspiratieHoe je in 2 minuten per dag, 21 dagen lang succesvoller kan worden.

Shawn Achor, onderzoeker aan Harvard, ontdekte dat je op een simpele manier succesvoller kunt worden  Hij zegt zelfs dat je dat in 21 dagen met maar 2 minuten per dag kunt bereiken.

Klinkt dat te mooi om waar te zijn?

Dat is het niet, verklaart Achor in zijn succesvolle boek The Happiness Advantage. Hij heeft jaren onderzoek gedaan naar geluk en succes. In deze  TED-talk licht hij het geheim van geluk en success nader toe. Wat uit zijn onderzoek namelijk bleek, is dat als je je focust op het vergroten van je geluk je ook meer succes hebt.

In zijn boek zet hij een aantal stappen uiteen om dat te kunnen bereiken:

Stap 1 Zie problemen als uitdagingen, niet als bedreigingen

Deze blog is daar ook een voorbeeld van.

Stap 2 Vraag hulp

Veel mensen hebben de neiging om als ze het druk hebben harder te gaan werken. Ik zie dat ook bij veel promovendi: lange werkdagen, weinig pauze, doorwerken in het weekend, veel stress. Dat is het recept voor een burnout.

Degenen die het best met stress om kunnen gaan, zorgen er juist voor dat ze veel contact hebben met anderen in drukke periodes. En juist die sociale contacten zijn de beste voorspeller voor geluk. Zoek dus mensen op, vraag hulp. Daar word je een blijer mens van. Bovendien werkt het twee kanten op: degenen die anderen helpen zijn het gelukkigst.

Stap 3 Stuur elke dag een bedankmailtje

Hoe iets kleins als iemand bedanken, je gelukkiger kan maken.

 

Je zou denken dat je alleen maar gelukkig wordt van de grote successen. Klopt niet, zegt onderzoek. De kleine dingen zijn veel belangrijker. Probeer dagelijkse kleine gewoontes in te lassen, zoals dankbaarheid, meditatie en lichaamsbeweging.

Een suggestie van Achor is bijvoorbeeld om elke dag als je je mail opstart een bedankmailtje aan iemand te sturen, waarin je die persoon een compliment geeft of ergens voor bedankt. Kost je maar 2 minuten.

Het blijkt dat als je 21 dagen elke dag aan iemand anders zo’n mailtje stuur, je contact met anderen enorm verbetert. En betere sociale contacten, betekent meer geluk.

Stap 4 Maak het makkelijker om daadwerkelijk te doen wat je wilt doen

Wil je met zo’n mailtje aan de slag, maar vind je het lastig om daadwerkelijk te doen wat je je hebt voorgenomen, ook al vond je het nog zo’n goed idee? Shawn zegt dat je startenergie je in de weg zit.

Je herkent het vast: je wilt gaan hardlopen, maar zit zo lekker op de bank. Het lastigste is om van de bank af te komen, heb je dat eenmaal gedaan, dan is de rest een stuk gemakkelijker. Probeer de start energie zo klein mogelijk te maken. Achor slaapt in z’n hardloopkleren en zet z’n hardloopschoenen naast z’n bed. Kans is erg veel groter dat je dan ook echt gaat hardlopen zodra je uit je bed stapt.

Achor zegt het als volgt: ‘If you can make the positive habit 3 to 20 seconds easier to start, your likelihood of doing it rises dramatically. And you can do the same thing by flipping it for negative habits. Watching too much television? Merely take out the batteries of the remote control creating a 20-second delay and it dramatically decreases the amount of television people will watch.’

Het gaat dus om het creëren van nieuwe gewoontes. En die hoeven niet groots en meeslepend te zijn om verschil te maken, het zijn juist de kleine dingen die het doen. Daarom is het ook zo mooi dat je met tiny habits die kleine veranderingen teweeg kunt brengen.

Zou het echt waar zijn?

Er zijn critici die zeggen dat de positieve psychologie die Achor voorstaat iets al te geforceerd en vrolijk is, en dat het maar een deel van het verhaal is. Maar er zijn meer mensen die eenzelfde verhaal vertellen als Shawn doet.

Aan jou de keuze hoe je wilt denken!

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie