jijzelfWat kun je doen om (bijna) nooit meer gefrustreerd te raken? Verander je overtuigingen!

Je kunt je mondkapje al weer niet vinden. Je partner is chagrijnig. Je krijgt maar geen reactie van je begeleider. Je computer loopt vast. Die analyse schiet niet op. Je kunt die tekst niet meer zién na de 15e revisie.

En dat soms allemaal op dezelfde dag.

Komt de stoom al uit je oren?

Allemaal kennen we frustratie.

Dr. Albert Ellis vond daar een oplossing voor. En niet alleen voor frustratie, maar eigenlijk voor alles waar je jezelf ellendig over voelt. Goed om te weten dat hij gezien wordt als de een na meest invloedrijke psychotherapeut. Sigmund Freud werd derde.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet meer gefrustreerd bent?

Volgens dr. Ellis is het eigenlijk heel simpel. Stel, je loopt vast tijdens het analyseren van je data. Als je denkt: ‘Logisch, analyseren kan ook niet in een keer goed gaan,’ is er niets aan de hand. Je probeert een andere manier, zet een nieuwe stap en gaat vrolijk verder.

Als je denkt: ‘Elke analyse die ik doe moet in een keer goed gaan’, dan heb je een probleem.

Situatie is niet veranderd, je verwachtingen wel. Je gevoel heeft dus te maken met je verwachtingen.

Of je vertelt een kind van 4 dat het moet stoppen met schreeuwen. Het luistert niet. Maar daar raak je niet gefrustreerd van. Het kind is immers 4.

Maar als je mij vertelt dat ik moet stoppen met schreeuwen en ik luister niet, dan word je boos. Want ja, ik ben een volwassene, dus ik zou moeten stoppen.

Of je kan je mondkapje niet vinden. Als je denkt: ‘Waarom ben ik altijd alles kwijt? Ik heb dat mondkapje nu nodig,’ dan word je daar niet heel blij van. Maar als je je realiseert dat je een hele stapel van die dingen op allerlei plekken hebt liggen en dat je er vast zo weer eentje tegenkomt als je even rondkijkt, dan is er niet zo veel aan de hand.

De situatie is hetzelfde gebleven, maar hoe jij over de situatie denkt is anders geworden. Hoe je denkt bepaalt dus hoe je je voelt.

Het ABC om ervoor te zorgen dat je (bijna) nooit meer gefrustreerd bent.

Maar ja, hoe verander je nou je verwachtingen?

Ellis geeft daar een simpele ABCD voor.

A staat voor adversity, oftewel tegenslag. Stel, je loopt vast in je analyse.

B staat voor jouw beliefs, jouw overtuigingen over die tegenslag: die analyse zou toch in een keer goed moeten gaan?

C staat voor consequenties: je wordt boos, gefrustreerd, depressief. Die (*&$(&Y-promotie ook. Nooit kan het eens een keer vanzelf goed gaan.

D staat voor dispute, betwisten. Betwist je eigen gedachten en overtuigingen. ‘Oeps. Klopt dit wel? Heeft het universum me ooit beloofd dat alles gemakkelijk en in een keer goed zou gaan? Dat ik vastloop in m’n analyses is eerder gebeurd. En het gaat vast en zeker nog weer eens een keer gebeuren. Dat overleef ik heus.

Ellis adviseert om te kijken naar je onderliggende overtuigingen. En bij het kijken naar die overtuigingen, is het  handig om te zoeken naar de woorden, zou eigenlijk…, altijd, nooit of moeten. Daar zit het venijn.

En er is natuurlijk niks mis mee met dat je eigenlijk liever zou willen dat iets anders zou lopen. Dat je graag wilt dat je analyses in een keer goed gaan. Maar je kunt niet van het universum verwachten dat alles precies loopt zoals jij graag zou willen.

Als je gefrustreerd, boos of teleurgesteld bent, ga dan op zoek naar die irrationele overtuigingen

Mijn begeleider moet altijd voor me klaar staan en tijd voor me hebben als ik vastloop. Echt waar? Dacht het niet.

Mijn analyse zou eigenlijk in een keer goed moeten gaan. Jaja, keep dreaming… 😉

In mijn promotie moet alles vlekkeloos verlopen. Je zou de allereerste promovendus ter wereld ooit zijn waar dat zou gebeuren.

Verandert alles onmiddellijk als je die irrationele overtuigingen gaat betwisten?

Zeker niet. Maar als je ze gaat betwisten, zul je zien dat je verwachtingen stapje voor stapje veranderen.

Niet al je irrationele gedachten zijn onmiddellijk duidelijk. Maar met een beetje graafwerk kom je een heel eind. De Stoïcijnen zeiden het al: Mensen raken niet verstoord door dingen, ze raken verstoord door hoe ze naar dingen kijken. En Shakespeare laat in Hamlet zeggen: There’s nothing either good or bad but thinking makes it so.

De wereld veranderen lukt meestal niet. Van gedachten veranderen kan altijd. Laat je inspireren door het Super-Mario-Effect. Verander je gedachten. Daar word je een stuk blijer van.

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie