jijzelfPromoveren is een ingewikkelde klus, ik weet er alles van. Ik kan je 1 ding aanraden: vraag om hulp!

Weet je dat ik al 13 jaar met heel veel plezier niets anders doe dan promovendi helpen om succesvol en op tijd te promoveren? Je kunt je dus voorstellen dat ik heel erg veel promovendi heb gesproken in al die jaren. Het opvallende is dat al die promovendi in meer of mindere mate dezelfde obstakels tegenkomen.

Welke dat zijn?

Ik vermoed dat je er een aantal in dit rijtje wel herkent:

  • je vindt plannen ingewikkeld. Hoe plan je je dag, je week, en – het lastigst van allemaal – hoe plan je in vredesnaam je hele promotie zodat je op tijd klaar bent?
  • je vindt het overzicht houden over je literatuur niet makkelijk: hoe hou je bij wat je hebt gelezen en waar het over ging, hoe orden je alles, hoe raak je niks kwijt en hoe schrijf je op een goede manier over wat je gelezen hebt?
  • je loopt vast tijdens het schrijven. Of misschien loop je niet vast, maar duurt het eindeloos lang, veel langer dan je graag zou willen: hoe hou je voortgang, hoe krijg je feedback waar je iets mee kunt, hoe weet je of je tekst goed is en hoe je wat in welke volgorde moet doen, hoe zorg je dat je niet eindeloos blijft herschrijven?
  • de relatie met je begeleiders is niet wat je graag zou willen: hoe zorg je ervoor dat jullie goed kunnen samenwerken?
  • er zijn problemen met de balans tussen werk en privé: heb je überhaupt een privé?
  • goed voor jezelf zorgen is misschien wel het allerbelangrijkst en het allerlastigst: hoe blijf je gemotiveerd, hoe blijf je geïnspireerd?

Yep, promoveren is een ingewikkelde klus

En als het niet zo lekker loopt met je promotie, is de kans groot dat je je een mislukkeling voelt. Weet dat je absoluut geen mislukking bent! Hooguit zit je jezelf in de weg, maar dat doen we allemaal wel eens. Je kunt leren hoe je daar weer mee kunt stoppen. Promoveren is niet gemakkelijk, dus het is ook helemaal niet gek dat je het af en toe even niet weet.

Promoveren is een ingewikkelde klus. Ik kan je dan ook 1 ding aanraden: vraag om hulp!

Als ik je één ding mag aanraden…

Als ik je maar één ding zou mogen aanraden, dan wist ik het wel. Vraag op tijd om hulp. Blijf niet in je eentje worstelen. Praat met je begeleiders, ga naar de vertrouwenspersoon, zoek de promovendipsycholoog op, praat met iemand die je vertrouwt, of neem contact op met een buitenstaander zoals ik, die objectief naar je situatie kan kijken en met je mee kan denken.

En als ik je dan toch nóg iets mag aanraden: plan altijd eerst de dingen die ervoor zorgen dat je je goed voelt: plan je (dagelijkse) wandeling, plan je ontspanning, plan tijd met mensen die je dierbaar zijn. Plan je promotie daar omheen. Als je je goed voelt, is het namelijk heel veel gemakkelijker om lekker te werken, creatief te zijn en om te gaan met lastige situaties dan als dat niet het geval is. Jijzelf en je geluk eerst, je promotie daarna.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie