jijzelf

Misschien heb je je vakantie er al voor gebruikt, voor een digitale detox. Een periode zonder internet, zonder tablet, zonder smartphone. Als je dat hebt gedaan, weet je waarschijnlijk hoeveel rust dat geeft.

Een paar weken geleden schreef ik al over nomophobia. Waarin ik duidelijk maakte hoe lastig het kan zijn om daadwerkelijk een tijdje zonder je smartphone te doen.

De impact van altijd online zijn…..

Het doet nogal wat met je, altijd online zijn. Een aantal van de nadelen:

  • je geeft niet genoeg aandacht aan zaken omdat je continu wordt afgeleid door de digitale media
  • je krijgt minder waardering voor de realiteit, omdat je jezelf transformeert tot toeschouwer die zich afvraagt of wat je meemaakt de moeite waard is om te delen op social media
  • je brein wordt er onrustig van, en dat zorgt voor verminderde creativiteit, meer stress, minder concentratie en oppervlakkig denken
  • hoe meer achter een beeldscherm, hoe minder je beweegt

Je zou kunnen zeggen dat de kans groot is dat je gedrag wordt bepaald door je digitale omgeving, in plaats van dat je je gedrag zelf bepaalt. Tijd om het heft weer in eigen handen te nemen!

Wat kan ik doen?

Je kunt kiezen voor een algehele detox – simpelweg een periode helemaal niks – of een gedeeltelijke. De aanpak hangt van jou en van je situatie af. Een gehele digitale detox is helder. Gewoon simpelweg geen telefoon, tablet of computer.

Maar je kunt natuurlijk ook naar delen van je digitale gedrag kijken en grenzen aangeven:

  • zet het geluid van je telefoon uit als je in een sociale omgeving bent
  • zet ’s avonds en in het weekend alle zakelijke meldingen uit
  • verwijder je facebook app voor een periode
  • op het moment dat je je computer aanzet of je smartphone of tablet pakt, neem een halve minuut en vraag je af hoe je het apparaat gaat gebruiken – dat is fundamenteel anders dan dat je je laat leiden door wat er via je apparaat op je afkomt

Wil je het iets radicaler aanpakken? Gebruik dan White Spots app, die laat je zien waar de plekken zijn waar je simpelweg niet online kunt.

Praat eens met anderen over je digitale detox, hoe denken zij erover, willen ze met je meedoen? Wat ik je alvast kan voorspellen: een digitale detox levert je heel veel tijd op. Is er dus eindelijk tijd voor leuke dingen. En de kans is groot dat je ook nog eens veel productiever gaat werken.

Je kunt ook op andere gebieden een detox introduceren! Lees hier verder.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie