jijzelfHeb je last van decision fatigue? Limiteer je keuzes!

Nadia Boulanger was een Franse componiste, dirigente, pianiste en invloedrijk muziekdocente. Een van haar beroemde uitspraken is without discipline there can be no freedom. Eén manier om dat uit te leggen is dat je door keuzes te maken – jezelf te disciplineren – je bepaalde beslissingen niet meer hoeft te nemen. Dat geeft een hoop ruimte.

Zo heb ik op een gegeven moment besloten om een periode vegan en glutenvrij te eten. Om uit te vinden hoe ik me daarbij zou voelen. Experiment met n=1.

Dat had nogal wat consequenties: geen vlees, geen zuivel, geen eieren, geen gewoon brood, geen koekjes, noem het maar op. Pas als je erop gaat letten, merk je in hoeveel producten er ei of gluten zit.

Natuurlijk dacht ik dat het heel ingewikkeld zou zijn om te doen. Maar wat bleek: een heleboel dingen werden juist simpeler. Ik hoefde niet meer na te denken of ik wel of niet die koek zou nemen, of ik wel of niet een toetje zou eten. Door een keuze te maken, door mezelf te disciplineren, hoefde ik een heleboel beslissingen niet meer te nemen. Was dat even makkelijk!

Geen last meer van beslis-moeheid

Ik had geen last meer van decision fatigue: het fenomeen dat hoe meer beslissingen je neemt, hoe lastiger het wordt om goede beslissingen te nemen. Barack Obama, Marck Zuckerberg and Steve Jobs worden vaak als voorbeeld aangedragen: zij beperkten voor zichzelf de keuze in outfits. Door maar 1 of 2 outfits beschikbaar te hebben, hoef je minder beslissingen te nemen, waardoor er meer beslis-energie’ over blijft, je houdt meer wilskracht over.

Waar twijfel jij continu over, of waar neem je geen beslissing in? Waarmee maak jij je wilskracht op? Waar stop je energie in die je misschien beter kunt gebruiken?

Twijfel je bijvoorbeeld

  • of je als de wekker gaat gelijk opstaat of toch nog blijft snoozen?
  • of je moet gaan sporten, mediteren of toch maar beter op de bank kunt blijven zitten?
  • wat je eerst moet gaan doen, je emails beantwoorden, dat artikel lezen, beginnen met schrijven of toch je social media checken?
  • of als je met het schrijven van dat artikel bezig bent of je eerst nog meer moet lezen, die paragraaf moet herschrijven of toch eerst aan de slag moet met de structuur van je introductie?

Op welk gebied kun jij wel een beslis-detox gebruiken?

Loop eens door je dag heen en vraag je af: waar maak ik het mezelf moeilijk daar alle keuzes die ik mezelf geef? Vervolgens zou je jezelf op een beslis-detox kunnen zetten, door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken:

  • de komende 10 dagen start ik elke dag met schrijven, voordat ik iets anders ga doen
  • de komende twee weken werk ik niet meer in de avonduren of in het weekend
  • de komende 7 dagen geef ik mezelf maximaal een half uur per dag op social media

Zoek naar die momenten op de dag waar je last hebt van alle beslissingen die je moet nemen, en beperk je keuze. Door je keuzes te verminderen, hou je meer energie over.

Ga door je dag en kijk waar je keuzes kunt vastleggen.

Klopt dat nou wel, dat idee van decision fatigue?

Er zijn wetenschappers die zeggen dat het hele idee van decision fatigue onzin is, en dat het helemaal niet waar is dat je maar een beperkte hoeveelheid energie hebt om beslissingen te nemen. Uit een onderzoek bleek dat degenen die er niet in geloofden dat je beslis-energie en wilskracht eindig is, meer wilskracht toonden in stressvolle situaties dan anderen omdat ze er vanuit gingen dat het belangrijk was om zich op een taak te focussen.

In dat licht bezien, maakt het dus weinig uit of je wel of niet gelooft in decision fatigue, geloof je er niet in, dan focus je meer, geloof je er wel in, dan is zo’n beslis-detox een goeie manier om te kijken of dat je helpt om meer te focussen. Maak je keuze, en ga er mee aan de slag! Start je eigen n=1 experiment.

Mocht je een digital detox overwegen, lees dan deze blog.

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie