jijzelfHoeveel tijd besteed jij op je telefoon?

Ik schrok. Had het niet gedacht. Dik anderhalf uur schermtijd op een dag.

Mijn telefoon laat me dat tegenwoordig weten. En het is meer tijd dan ik wil. Tijd voor maatregelen.

Geldt voor jou ook dat je telefoon je meer (promotie-)tijd kost dan je wilt? Dan is een digitale detox  een idee. Helpt je ook om van je nomophobia af te komen.

Maatregelen

Simpelste maatregel is natuurlijk bewuster je telefoon gebruiken, ‘m meer wegleggen, geluid uitzetten, op vliegtuigstand zetten, er bepaalde apps afmikken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Telefoons en apps zitten namelijk zo in elkaar dat ze proberen om je zoveel mogelijk tijd te laten besteden.

Wil dat bewustere gebruik niet lukken? Dan zijn er wellicht drastischer maatregelen nodig. SPACE – Break Phone Addiction geeft je een overzicht hoe vaak je met je telefoon bezig bent. Als je de app gaat gebruiken kun je jezelf doelen stellen: hoe vaak wil je je telefoon ontgrendelen op een dag, hoeveel tijd wil je met je telefoon bezig zijn, wat is de reden dat je wilt minderen? De app geeft je als je dat wilt reminders om je telefoon weer weg te leggen en geeft aan als je over je zelf ingestelde limiet gaat. Je kunt notificaties laten blokkeren, of je scherm laten dimmen als je over je tijd gaat. Doe je het goed, dan kun je ‘achievements’ verdienen.

De app Forest kan je helpen met je telefoongebruik

De app Forest pakt het een beetje anders aan. In Forest geef je zelf aan hoe lang je bijvoorbeeld ongestoord aan je promotie wilt werken. Je zet de timer aan, en zolang je je telefoon met rust laat, groeit er een boom. Forest beloont elk half uur zonder telefoon met het planten van een boom in het bos van die dag. Je wilt bruine bomen voorkomen: die krijg je als het je niet lukt om dat halve uur van je telefoon af te blijven. Er is ook een overzicht van de langere termijn: je kunt zien hoe groot de bossen zijn die dankzij jou zijn gegroeid.

Wat doe jij om te zorgen dat je telefoon het niet van je overneemt? Deel je gouden tips, je collega-promovendi zijn je er dankbaar voor!

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

1 reactie

  1. Dank Arjenne voor je bewustmaking! Space enz. Daarnaast gebruik ik Brain Focus, een pomodoro app, die je zelf in kunt stellen. Dat werk voor mij heel prettig. Ik zie echter niet hoe ik het gebruik daarvan buiten de app van space kan laten vallen?

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie