jijzelf

Ik kom nogal eens promovendi tegen met wie het niet zo goed gaat. Die zichzelf een mislukkeling vinden. Die vinden dat ze falen. Of op z’n minst niet goed genoeg zijn. Dat het altijd beter kan dan dat ze nu doen. En die ze zichzelf eigenlijk schamen omdat hun promotie niet loopt zoals ze graag willen. Ze vinden zichzelf dom, niet competent. Zijn teleurgesteld in zichzelf. Als het met hun proefschrift niet goed gaat, gaat het ook met henzelf niet goed.

Niet alles gaat goed…

Ik ken het gevoel hoor. Bij het hebben van een eigen bedrijf gaat ook het nodige mis. Er zijn talloze dingen mislukt. Niet alles gaat goed. Ik heb fouten gemaakt. Er zijn dagen dat alles tegen lijkt te zitten.

Maar er is iets cruciaals wat je moet weten: als er iets mis loopt, dan is dat EEN GEBEURTENIS. Dat ben je niet zelf. Het is iets wat gebeurt, maar jij bent het niet zelf. Het is geen karaktereigenschap, of onderdeel van je persoonlijkheid. Het is een gebeurtenis, waar jij een betekenis aan geeft. En sommige betekenissen kloppen simpelweg niet. Mensen kunnen geen mislukkeling zijn. Nog maar eens in hoofdletters: JIJ KUNT GEEN MISLUKKELING ZIJN!

Wat ben ik dan wel?

Ja, er zijn momenten dat alles moeilijk is. Dat je tegen de muur aanloopt. En gaat het goed met je promotie, dan gaat er iets anders mis. Of je computer loopt vast. Je dataset gaat verloren. Je krijgt ’n lekke band.

Heb jij ook wel eens last van hebt van dat faalgevoel? Onthou dan goed: jij bent geen mislukkeling en je zal er nooit een worden.

Als je je ooit klote hebt gevoeld, of als je nu midden in een zware periode zit: je bent niet zwak, je bent niet dom, je bent niet incompetent.

 

blank

 

Je bent sterk. Je bent aan het leren. Je bent aan het groeien. En je bent alleen al ’n held omdat je bezig bent met je promotie.

Niet vergeten: je bent ’n HELD!

(die misschien soms een beetje hulp nodig heeft

Met dank aan Marie voor de inspiratie voor dit stuk.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.   

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie