jijzelf

Al meer dan 10 jaar werk ik met promovendi. Ik weet dat het leven van een promovendus soms heel mooi, maar soms ook heel lastig kan zijn. De laatste weken lijkt dat ook steeds meer in het nieuws door te dringen.

In Trouw staat het artikel ‘Wie als promovendus tegen het zere been van de hoogleraar schopt, vliegt eruit’.

In NRC een artikel over de sectie arbeidsrecht van de UvA: ‘Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hoge hakken dragen.’ Uit gesprekken die ik met promovendi heb, blijkt dat dergelijke misstanden zich niet alleen tot de UvA beperken.

De Correspondent schrijft ‘Voor elke promotie krijgt de universiteit geld. En de promovendus betaalt de prijs’.

blank

Deze verhalen zijn niet nieuw. Wel heel verontrustend. Ik ken ze uit gesprekken die ik met promovendi voer, ik weet van de noodzaak voor andere begeleiding voor promovendi en van de behoefte en de frustratie en wensen van buitenpromovendi. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft nu als tweede universiteit een psycholoog speciaal voor promovendi.

Weet dat er hulp is. Soms kun je die bij je begeleiders krijgen of ga naar een vertrouwenspersoon, zoek de bedrijfsarts op, vraag aan collega-promovendi hoe zij zaken aanpakken, praat met iemand die je vertrouwt, zoek een onafhankelijke derde. Vraag een promotie-succes-sessie aan.

Het is de moeite waard om te investeren in een gezonde, succesvolle promotie die je op tijd afrondt.

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.  

Foto: TU Delft

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie