jijzelfReflecteren is belangrijk om te kijken of de keuzes die je gemaakt hebt nog steeds bij je passen.

Reflecteren.

Nou niet echt een begrip waar je opgewonden van raakt. Althans, ik niet. Er zijn allerlei modellen die je kunt gebruiken om te reflecteren. En ja, ze zijn allemaal nuttig, handig en er is goed over nagedacht. Maar voor mij nodigen die modellen niet uit om er nou es lekker voor te gaan zitten.

Waarom reflecteren een goed idee is

Toch is reflecteren een goed idee. Reflecteren helpt je om te kijken naar de keuzes die je hebt gemaakt en om te kijken of die keuzes nog wel bij je passen. En dat maakt het leuk: want om te weten of keuzes nog bij je passen, is het handig om te weten waar je naar toe wilt. Wat is voor jou belangrijk? Wat zou je graag willen?

Om het voor jezelf helder te krijgen kun je visualisaties gebruiken. Maak een tekening, maar hou het simpel. Gebruik bijvoorbeeld pictogrammen en symbolen, op deze site vind je er heel veel. Of blader door tijdschriften, scheur dingen uit die je aanspreken. Knip en plak. Juist als je dat eigenlijk niet vaak doet. Creëer een beeld van waar je naar toe wilt. Teken als het ware een recept voor het nieuw jaar.

Twee manieren om te reflecteren

Heb je helder waar je naar toe wilt, dan kun je je afvragen hoe het afgelopen jaar daarin heeft gepast, je reflecteert op het afgelopen jaar. Dat kan of in tekst, of in beelden.

Vragen beantwoorden en een brief

Een manier om te reflecteren is door (een deel van) de onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden. Het kan ook leuk zijn om het gesprek over deze vragen met anderen aan te gaan.

 1. Welk cijfer geef ik dit jaar? Waarom?
 2. Wat ging er goed?
 3. Wat ging er niet goed?
 4. Hoe vat ik dit jaar samen in 1 zin?
 5. Hoe heb ik me gevoeld?
 6. Waar heb ik mijn tijd aan besteed?
 7. Wat heb ik dit jaar bereikt?
 8. Wat heb ik niet bereikt wat ik wel graag had gewild?
 9. Wat is de grootste fout die ik heb gemaakt?
 10. Wat is de meest waardevolle les die ik heb geleerd?
 11. Waar ben ik het meest trots op?
 12. Wat was de beste beslissing die ik heb genomen?
 13. Wat was de leukste dag of de leukste gebeurtenis?
 14. Wat zou ik liever anders gedaan hebben?
 15. Wat is het mooiste compliment dat ik heb gekregen?
 16. Waar ben ik dankbaar voor?
 17. Welke dingen wil ik graag achter me laten?

Wat heb je ontdekt? Wat zijn je wensen voor het nieuwe jaar? Schrijf jezelf een brief, stop ‘m in een gefrankeerde envelop, geadresseerd aan jezelf en vraag iemand om die brief over ’n maand of twee op de bus te doen.

Teken je reflectie

Je reflectie tekenen kan ook goed werken. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn en teken daarop de belangrijkste dingen van het afgelopen jaar. Wat valt je op? Wat zie je?

Een volgende stap is om je af te vragen waar je naar toe wilt. Een simpele manier is om je papier in vieren op te delen, met jezelf in het midden.

In de vier kwadranten zet je wat je los wilt laten, wat je intentie is, waar je meer van wilt en wat je minder wilt. Die vul je met steekwoorden of symbolen.

 

Reflecteren helpt je om te kijken naar de keuzes de je hebt gemaakt en of deze nog steeds bij je passen.

 

Uiteraard kun je ook voor een andere indeling kiezen, het is maar net wat voor jou belangrijk is.

Wil je nog een stapje verder gaan met visueel denken? Dan vind je hier een uitgebreidere vorm van reflectie in 3 stappen: record, reflect and reframe.

De smaak te pakken gekregen? Lees dan ook hoe het tekenen van brood roosteren je kan  helpen om succesvol te promoveren. Beelden zeggen écht meer dan 1000 woorden.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie