jijzelfJe ademhaling is een handige tool om je direct beter te voelen.

Misschien is het de tijd van het jaar, misschien is het ’t tijdsgewricht, misschien een combinatie daarvan. Er zijn in elk geval minder promoties afgerond in de afgelopen 2 jaar. Corona lijkt daar één oorzaak van, stress een andere. Ook ik hoor van veel promovendi dat ze er een beetje doorheen zitten.

Als je je niet prettig voelt, is de neiging groot om dingen groots en radicaal te willen veranderen. Ik ga noooooooit meer zoveel netflixen/zo laat naar bed/chocola eten. Vul in wat voor jou van toepassing is. Of wat dacht je van vanaf nu ga ik ELKE DAG mediteren/sporten/op tijd naar bed/gezond eten. Ook hier, vul in wat voor jou van toepassing is.

Gedoemd te mislukken. Om allerlei redenen. Daarom publiceerde The Guardian een lijst met 100 dingen die je leven net een beetje leuker maken, zonder dat je er echt je best voor hoeft te doen. Misschien zit er iets voor je tussen. Ik ga met 24 en 25 aan de slag.

Helpt onmiddellijk: ademhalingsoefeningen

Je adem is een fantastische graadmeter om te zien hoe het met je gaat. Als je in rust bent, is het voldoende om zo’n 6 tot 8 keer per minuut te ademen. Hoe meer je je inspant, hoe meer keer per minuut je ademt. Op het moment dat je last hebt van stress, gaat je ademhalingsfrequentie flink omhoog. Daarom 2 simpele ademhalingsoefeningen. Kijk welke bij je past.

Koen de Jong van Sportrusten geeft in deze blog meer uitleg over deze  ademhalingsoefeningen en vertelt waarom ze zo goed werken bij burn-out-achtige klachten.

Oefening 1

Ga rustig zitten of liggen. Maar net wat je prettig vindt. Adem in door je neus, adem uit door je mond. Adem net ietsje langer uit dan dat je normaalgesproken doet. Wacht dan even, en adem weer in. Doe dat 5 minuten. Heel veel mensen merken onmiddellijk effect en voelen zich rustiger. Kijk hoe het voor jou voelt. Niet prettig? Doe dan oefening 2.

Oefening 2

Ook bij deze oefening ga je rustig zitten of liggen. Adem in door je neus, adem uit door je neus. Gewoon zoals je normaalgesproken doet. Het enige wat je bewust doet, is dat je even pauzeert na je uitademing. Zo simpel is het. Ook voor deze oefening geldt: doe het 5 minuten en kijk hoe je je voelt. Als je je benauwd voelt, is de kans groot dat je te goed je best doet.

Weet je niet zo goed of de oefening iets voor je doet? Gebruik dan een hartslagmeter, bijvoorbeeld via een fitbit-achtig horloge. Daalt je hartslag? Top! Dan werkt deze oefening voor je. Gaat je hartslag omhoog? Dan werkt dit niet voor je en is het een goed idee om op een andere manier te zoeken naar een manier om je ademfrequentie en hartslag te laten zakken. Mediteren tai chi, yoga, qigong zijn maar een paar opties.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie