jijzelfHoe overleef je een beeldschermdag?

Het enige wat je doet is de hele dag achter je beeldscherm zitten, al dan niet met ’n koptelefoon op of oortjes in.

Voelt het toch alsof je het razend druk hebt?

Van het ene overleg naar het andere gaat?

Dat je heel veel moet?

En ben je op aan het eind van zo’n dag?

Dat is niet zo gek. Beeldschermwerk en -overleggen kosten bakken energie. Vier tips om ’s avonds nog energie te hebben.

Doe alsof je naar je werk gaat

Ik weet het, je werkt als het even kan vanuit huis. Je reistijd valt weg. Dat kan enerzijds een zegen zijn, maar die reistijd is ook een fantastische manier om de overgang van privé naar werk en omgekeerd te maken.

Je kunt zoiets voor jezelf inbouwen. Maak een wandelingetje of fietstochtje voordat je achter je computer gaat zitten, doe hetzelfde aan het eind van de dag. Fantastische manier om je werkdag te markeren en af te sluiten.

Zorg dat je zelf niet in beeld bent

Bij online overleggen zit je vaak naar jezelf te kijken. Hoe zie ik eruit? Ik wist niet dat ik zo’n frons had. Zit m’n haar goed?

 

Hoe overleef je een beeldschermdag?

Vermoeiend. En wakkert vaak ook nog eens allerlei onnodige kritiek op jezelf aan. Doe alsof je in een gewoon overleg zit. Daar zie je jezelf ook niet. Stel je instellingen dus zo in dat je zelf niet ziet of alleen maar heel erg klein.

Een extra tip: zorg dat je wat verder van het scherm wegzit, en dat mensen je bovenlijf zien in plaats van alleen je hoofd. Vraag anderen dat ook te doen. Je zult merken dat dat een veel rustiger beeld geeft en dat het ook makkelijker wordt om lichaamstaal te lezen. Minder vermoeiend dus.

Neem pauzes en beweeg

Pauzes nemen, even weg van je beeldscherm, bewegen. Je weet het, en toch is de kans groot dat je gewoon blijft zitten. Vind je het lastig om pauzes te nemen? Maak dan gebruik van de pomodorotechniek : na elke pomodoro neem je een pauze. ’t Zit ingebakken in het systeem.

Wat belangrijk is: verruil in die pauzes niet het ene beeldscherm voor het andere, daarmee geef je jezelf niet echt pauze. Sta op, loop een rondje door je kamer, ga op je balkon staan en haal diep adem, loop je tuin in.

Vind een manier om te bewegen. Doe een yogaoefening, ga touwtje springen, maak een serietje kniebuigingen of push ups, doe mee met Nederland beweegt via uitzending gemist of pak het wat steviger aan met deze fit20 oefeningen

Geef je ogen rust

Lang achter een beeldscherm zitten is vermoeiend voor je ogen. Pas de 20-20 regel toe: na elke 20 minuten focussen op je scherm, kijk je 20 seconden in de verte. Lekker beetje uit het raam of in het niks staren. Da’s beter en minder vermoeiend voor je ogen.

Officieel hoort er nog een 2 achter de 20-20-regel. Die 2 staat voor 2 uur: ga 2 uur per dag naar buiten. Dat advies geldt voor kinderen, maar is ook heel goed voor volwassenen.

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie