planningEen favoriete manier om je tijd productief in te delen

En, al weer lekker aan het werk? Of loopt het toch niet helemaal zoals je wilt? Merk je dat je ‘verdwijnt’ in je mails of op het internet, dat je té lang met je collega’s praat of ben je wel bezig, maar doe je niet wat je eigenlijk zou moeten doen?
Dan ben je niet de enige! Uitstelgedrag is niet iets wat alleen jou overkomt, voor veel promovendi is het lastig om productief te zijn. Nu zijn er boeken volgeschreven over productiviteit, timemanagement en alles wat daarmee te maken heeft, maar veel van de methodes die daarin genoemd worden zijn of ingewikkeld, moeilijk vol te houden of simpelweg niet realistisch. Of gaan te veel psychologiseren over waarom je aan het uitstellen bent.

De simpele reden

Over het algemeen is er een hele simpele reden om iets uit te stellen: je weet niet goed hoe je iets moet doen, je vindt iets lastig. En daarom stel je het uit. Dat helpt natuurlijk niet, want door uit te stellen wordt iets niet makkelijker, je stelt alleen maar uit…

Ik ben groot fan van een hele simpele techniek: de pomodoro-techniek. In dit filmpje zie je de basis.

 

 

Op een rijtje:

–       verdeel je werk in taken van 25 minuten

–       zet een timer

–       werk 25 minuten

–       neem daarna 5 minuten pauze

–       zet dan opnieuw je timer

–       werk weer 25 minuten

–       neem 5 minuten pauze

–       na 4 pomodoro’s neem je een langere pauze

En tot slot!

Wat heel goed werkt: één pomodoro de tijd nemen om daadwerkelijk een stap verder te komen in wat je zo lastig vindt en wat je maar uitstelt. Na die ene pomodoro mag je allerlei andere dingen gaan doen, maar dan kun je in elk geval tevreden zijn dat je in elk geval 25 minuten verder bent gekomen dan dat je was! Hoor graag hoe de pomodoro-techniek voor jou werkt!

Wil je meer tips over hoe je beter overzicht kan houden over je werk, lees dan de tips in deze blog.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

 1. Handige tips!

  Ik ken deze techniek al jaren, maar heb nooit geweten dat het pomodoro heette. Het is in mijn ogen de ultieme balans tussen time management en mindfulness.

  Nog een anvullende tip:

  Ruim aan het einde van de dag altijd je werkplek ok en bedenk alvast enkele blokken voor de volgende dag. Zo kun je elke dag fris en productief beginnen.

  P.S het youtube filmpje werkt niet. Ik heb zelf nog even gezocht en vond dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=CT70iCaG0Gs&feature=player_detailpage

  Succes verder!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie