motivatie/inspiratieTips om je jezelf weer te motiveren en door te gaan.

Nu zou het weer moeten lukken. Toch?

Er is weer meer ruimte, universiteiten zijn weer (grotendeels) open, met een coronapas kun je je sociale leven weer meer oppakken, we zijn weer min of meer terug bij ‘normaal’. Grote kans dat je vindt dat je dus ook weer ‘normaal’ aan de slag moet kunnen zijn en lekker veel productieve uren moet kunnen maken voor je promotie.

Not.

Veel promovendi hebben zichzelf uitgeput in de afgelopen anderhalf jaar. Hebben geprobeerd door te werken, voelden zich schuldig als dat niet lukte, waren eenzaam omdat ze hun vrienden en familie misten, hadden minder contact met hun begeleiders en wisten minder goed wat ze moesten doen. Gingen om toch voor hun gevoel productief te zijn langere dagen maken, werk en privé liepen veel meer door elkaar – en de kans is groot dat dat nog niet opgelost is. Recept voor overspannen, burnout, jezelf uitputten.

Wat is er aan de hand?

Allerbelangrijkst? Doe een check voor jezelf. Herken je jezelf in onderstaande symptomen?

  • Je voelt je mentaal of emotioneel niet helder
  • Je kunt je lastig focussen
  • Je bent minder geïnteresseerd, voelt geen of minder passie of enthousiasme
  • Je bent minder creatief
  • Je voelt je moe, uitgeput, ongemotiveerd
  • Je bent minder productief, je bent niet meer écht geïnteresseerd

Heb je veel ja’s? Dan is de kans groot dat je richting een burn-out gaat of die misschien wel hebt. Hoe eerder je dat merkt, hoe beter het is, want hoe milder de symptomen, hoe sneller je ze op kunt lossen. Ga praten met een professional, bijvoorbeeld je huisarts. De kans is groot dat je voor een tijdje wat rust en afstand nodig hebt. En dat het een goed idee is om  je veerkracht  te vergroten.

En de gedachte ‘ik heb helemaal geen tijd om even rust te nemen’, is een belangrijke indicator dat je dat juist wel moet doen…

Gaat het vooral om jezelf weer motiveren?

Dan heb ik een paar technieken voor je die je daar bij zouden kunnen helpen.

Tip 1 Combineer niet leuk met leuk

Spreek met jezelf af dat je alleen maar mag Netflixen als je een uur geschreven hebt, luister pas naar die podcast als je een volgende stap in je analyse hebt gezet.

Uit onderzoek blijkt dat lastige dingen leuk maken – door niet leuk met leuk te combineren – beter werkt dan jezelf vertellen hoe belangrijk die lastige dingen zijn.

Tip 2 Maak een plan

Een van de belangrijkste redenen waarom het niet lukt om aan de slag te gaan, is omdat je geen plan hebt. Uit onderzoek blijkt dat de kans van slagen mét plan echt vele malen groter is, zeker als je dan ook nog eens WOOPt.

Tip 3 Maak het een tikkeltje extremer

Het schijnt dat de grote Franse schrijver Victor Hugo wel van een feestje hield. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar het gaf ‘m problemen toen hij z’n roman De klokkenluider van de Notre Dame wilde afmaken. Wat deed hij? Hij zorgde ervoor dat al z’n kleren achter slot en grendel lagen, zodat hij simpelweg niet de deur uit kon. Kon hij net zo goed gaan schrijven…

Of dit voor jou gaat werken weet ik natuurlijk niet, je kunt ook de truc toepassen van de Amerikaanse schrijver Raymond Chandler.

Tip 4 Laat het over geld gaan

Welk geldbedrag zou heel vervelend zijn om kwijt te raken? Geef het bedrag aan een vriend en vertel hem je doel en deadline. Als je je deadline niet haalt, ben je je geld kwijt. Als je het nog een stapje vervelender wilt maken: spreek met je vriend af dat hij het bedrag overmaakt naar een doel waar je niet achter staat.

Grote kans dat die combinatie maakt dat je enorm gemotiveerd raakt om je doel te halen.

Laat geld je motivator zijn om je doel te bereiken uiteindelijk.

 

En misschien werkt het ook nog wel anders: dat je bij het lezen van deze tips denkt dat soort dingen heb ik niet nodig, wie zit ik hier voor de gek te houden? Ik ga gewoon aan de slag. Zou ’n mooie uitkomst zijn, toch?

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie