schrijven

Je kent het vast: je was vast van plan om aan het schrijven te gaan, je zat er helemaal klaar voor. Alles bij de hand wat je nodig had, je geestelijk voorbereid… Niets stond het schrijven in de weg.

Het lukt niet…

En toch lukt het niet. Voor je het weet zijn die uren die je gereserveerd had weer voorbij en moet je weer andere dingen doen.  En waar die uren precies aan zijn opgegaan? Tsja, dat is maar zeer de vraag.

De kans is groot dat je mail zorgde dat je van alles ging doen. Dat je verdwaald bent geraakt op het internet. Dat dat ene artikel leidde naar het volgende en het volgende. Dat dat gesprek met die collega langer duurde dan gedacht. Dat je werd afgeleid door Facebook. En dat toen plots opeens de tijd voorbij was en je toch echt iets anders moest gaan doen.

Hoe word je productief?

In dat soort gevallen is het handig om eens te kijken hoe andere schrijvers dat nou aanpakken. Hoe zorg je dat je productief wordt?

 

Om er zeker van te zijn dat gaat schrijven, reserveer 3 uur tijd en laat je niet storen.

 

Raymond Chandler – een Amerikaanse schrijver van romans en detectives – had daar een fantastische tip voor. Hij reserveerde elke ochtend drie uur schrijftijd en hield zich aan twee regels:

1 Je hoeft niet te schrijven

2 Je mag niets anders doen

Wat is het geweldige aan deze regels? Het eerste: je legt jezelf geen druk op, je hoeft niet te schrijven. Dat geeft geweldig veel ruimte. Het tweede: omdat je waarschijnlijk geen zin hebt om drie uur lang niks te doen – je mag namelijk niets anders doen – is de kans bijzonder groot dat je gewoon gaat schrijven.

Voor Chandler werkte de truc fantastisch, hij was een zeer productieve schrijver. En je kunt deze truc  natuurlijk niet alleen gebruiken voor schrijven, maar voor al die zaken die je uitstelt!

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie