jijzelfWat te doen als je het even niet meer ziet zitten.

Het kan nogal een uitdaging zijn. Zo veel mogelijk thuis zijn, 1,5 meter afstand houden, universiteit (grotendeels) dicht, opeens alles online moeten doen. En het is heel gemakkelijk om dit rijtje van uitdagingen een flink stuk langer te maken. Over mogelijkheden om thuis te werken gaf ik onlangs al een webinar, dat kun je hier bekijken.

Wat kun je doen als je het niet meer ziet zitten?

Wat je nodig hebt is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik geef je een aantal suggesties.

Een eerste vraag die je jezelf kunt stellen: wat maakt dat ik het op dit moment niet zie zitten? Is dat vooral mentaal, emotioneel, of fysiek?

Afhankelijk van het antwoord daarop, kun je wellicht voor jezelf al een stapje in de goede richting bedenken. En een stapje is genoeg. Als je dan die ene stap hebt gezet, kun je kijken hoe je je dan voelt, en zien of er nog meer nodig is.

Plan tijd in voor activiteiten die je helpen

Het is sowieso een heel goed idee om dagelijks tijd in te plannen voor activiteiten die je helpen om je goed te voelen. Heb je helder wat voor jou die activiteiten zijn? Maak eens een lijst voor jezelf. Wat kun je doen voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid?

Een oefening voor in de ochtend

Als je je overweldigt voelt door alles wat er gebeurt, kan het helpen om je dag te starten met het beantwoorden van vier vragen. Door de antwoorden op te schrijven, maak je ze tastbaarder.

  • hoe wil ik me vandaag voelen?
  • wie wil ik vandaag zijn?
  • wat wil ik vandaag ontvangen?
  • wat wil ik vandaag geven?

Een andere manier om je dag te starten is met behulp van wat Julia Cameron morning pages noemt. Schriftje naast je bed, en zodra je wakker wordt 3 pagina’s volschrijven. Met datgene wat er in je hoofd zit.

 

Journal Friday: Morning Pages | evenlodesfriend

 

Morning Pages are three pages of longhand, stream of consciousness writing, done first thing in the morning. *There is no wrong way to do Morning Pages*–they are not high art. They are not even “writing.” They are about anything and everything that crosses your mind– and they are for your eyes only. Morning Pages provoke, clarify, comfort, cajole, prioritize and synchronize the day at hand. Do not over-think Morning Pages: just put three pages of anything on the page…and then do three more pages tomorrow.

Morning pages wordt ook wel mediteren op papier genoemd. De voordelen van mediteren zijn bekend. Tijd nemen om te mediteren ergens op je dag is natuurlijk ook een hele goede optie

Opties voor overdag

Heb je nagedacht over hoe je dag wilt indelen? Hoeveel tijd je waar aan wilt besteden? Een dagritme gaat je daar bij helpen. Kijk naar wat er allemaal wel kan in plaats van niet.

Doe een ademhalingsoefening

Een andere goede optie om voor jezelf, je lijf, je hoofd wat rust te creëren is met behulp van een ademhalingsoefening. Koen de Jong van Sportrusten legt hier uit hoe dat werkt. Sowieso is het de moeite waard om eens op zijn website  rond te kijken als je meer wilt weten over fit worden. Zeker als je misschien hardlopen hebt opgepakt om in beweging te blijven.

Dat ‘in beweging blijven’ doet overigens ook wonderen als je het even niet meer ziet zitten, hier nog een andere bewezen goed werkende optie.

Een oefening voor ’s avonds

Bedenk aan het eind van de dag 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Die hoeven niet groots en meeslepend te zijn, dat kan die lekkere kop koffie zijn, genieten van de zon, de lach van een dierbare via beeldbellen. Neem er rustig de tijd voor, laat de dankbaarheid z’n werk doen.

 

Daily Gratitude Journal - By Blank Classic (Paperback) : Target

 

Want wat doet dankbaarheid? Op het moment dat je dankbaar bent, neemt de hoeveelheid cortisol in je lichaam af. Dat maakt dat je je meer ontspant. En dat zorgt weer voor een kettingreactie:  je hormonen komen meer met elkaar in balans, je bloeddruk gaat naar beneden, je hartslag wordt rustiger, wat weer van invloed is op je ademhaling, wat kan zorgen voor meer zuurstof in je lijf, wat weer goed is voor je organen, wat weer goed is voor je hele immuunsysteem.

Gelukkig gaat dat allemaal vanzelf, alleen maar door dankbaar te zijn.

Als je er meer over wilt weten, dan kan het de moeite waard zijn om je te verdiepen in het werk van professor Robert Emmons, psycholoog.

En vergeet niet: er zijn altijd goede en minder goede dagen. Ook in tijden van crisis. En dat is helemaal prima.

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie