jijzelfHet is wellicht een tijd voor reflectie om na te gaan wat je nu precies wilt in je leven.

Het academisch jaar begint langzamerhand tot een eind te komen. We zitten nog steeds in lockdown. Sommige dingen lopen door, andere kunnen (nog niet). Dit zou wel eens een heel goed moment voor wat bezinning kunnen zijn. Dat kun je op twee manieren doen: door terug te kijken op hoe zaken zijn gelopen of door vooruit te kijken en je nog eens af te vragen: wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Wat zijn volgende stappen? Marie gaf me de inspiratie voor dit blog.

Denken gaat je niet helpen

We zijn er met z’n allen ontzettend goed in om vooral heel veel na te denken over wat we willen. En erover te praten, met nog weer iemand anders. Erover wakker te liggen. En er nog meer over te denken. In kringetjes rond te gaan in je hoofd. Er diep over zuchten. Het niet weten. Er nog es een nachtje over te slapen. En intussen geen stap verder komen. Denken helpt niet. De enige manier om verder te komen is door daadwerkelijk stappen te gaan zetten. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want je kunt alleen maar stappen zetten als je weet wat je wilt. Hoe krijg je dat helder?

Besluiten wat je wilt is de eerste stap om dat punt daadwerkelijk te bereiken

Als je niet helder hebt wat je wilt, of het niet hardop durft te zeggen, is de kans groot dat je allerlei andere problemen krijgt:

  • de kans is groot dat je je wat verloren voelt, dat je je afvraagt of ‘dit alles is’; besteed ik m’n tijd of misschien wel m’n leven aan wat belangrijk voor me is?
  • je worstelt misschien met prioriteiten: wat is nou belangrijker, wat moet ik als eerste doen?
  • je hebt het ontzettend druk, maar bereikt niet veel resultaat.
  • je fantaseert over alles achter je laten, de boel de boel laten. Misschien zit je wel op de rand van een burnout.

Het gekke is, dat we niet leren hoe je erachter komt wat je wilt met je leven. Of hoe je weer op het goede spoor komt als je het bent kwijtgeraakt.kan lastig zijn om erachter te komen wat je wilt. Maar hoe minder goed je het weet, des te belangrijker het is om erachter te komen. Want als je weet wat je wilt, kun je er achter komen hoe je daar kunt komen en is de kans heel veel groter dat je daadwerkelijk stappen gaat zetten.

Je doel hoeft alleen maar een eerste bestemming te zijn

Een eerste bestemming is genoeg, en je hoeft nog niet te weten hoe je er moet gaan komen. Dat komt vanzelf. Eerst weten wat je wilt.

Als je iets wilt bereiken zul je een eerste stap moeten zetten.

Welke stappen kun je zetten?

Stap 1 Maak een lijst van wat je komend jaar wilt

Zet een timer voor 15 minuten. Schrijf in die 15 minuten op wat je komend jaar het liefst wilt uitzoeken hoe je dat moet doen. Welke doelen wil je bereiken, welke dromen heb je? Vragen die je kunnen helpen om dat helder te krijgen:

  • Als je een toverstaf zou hebben en je kon 1 ding veranderen in jouw leven of in de wereld, wat zou dat zijn?
  • Wat maakt je boos over je leven, je werk, de wereld?
  • Als je elke dag een of misschien wel twee uur extra zou hebben, wat zou je dan doen in die tijd?
  • Of maak de volgende zin af voor je zelf: Zou het niet heel cool/vet/gaaf/geweldig zijn als…

Censureer jezelf niet bij het schrijven, schrijf geen dingen op waarvan je denkt dat je ze zou moeten willen, schrijf alleen op wat je echt wilt. Kans is groot dat je niet na een keer schrijven helderheid hebt. Doe het een week, elke dag ’n kwartiertje. Ik kan je beloven dat dat inzicht geeft.

Stap 2 Kies een doel

Kies uit je lijst het doel, de droom dat je het meest aantrekt. Waarom is dit doel belangrijk voor je? Hebben anderen hetzelfde doel  gehad en kun je daar iets van leren? Heb je zelf al eens stappen gezet richting deze droom? Wat ging goed, wat ging er niet goed en wat kun je daar van leren?

Stap 3 Maak je doel SMART

Maak je doel, je droom SMART dus specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Ga daadwerkelijk stappen zetten. Blijf niet in je hoofd, doe. Alleen als je stappen zet, kun je bijsturen.

Wat gaat je daarbij helpen?

Onderzoek dat vaak geciteerd wordt is dat van Dr. Gail Matthews van de Dominican University of Californie. Uit dat onderzoek wordt duidelijk dat door het daadwerkelijk opschrijven van je doelen, de kans deze daadwerkelijk te bereiken met maar liefst 42% wordt verhoogd. Je leest het goed, met 42%. Da’s heel wat meer kans dan je in de staatsloterij hebt. Schrijf het op, en ga er mee aan de slag. Bij voorkeur dagelijks. Een beetje focus helpt.

Neem dagelijks tijd

Plan elke dag wat tijd, het liefst op een vast moment, om aan de slag te gaan met je doel, je droom. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar door actie te ondernemen en (kleine) stappen te zetten, zet je iets in beweging dat niet meer valt te stoppen!

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie