planning

September heeft altijd iets magisch vind ik. Het is een soort nieuw jaar, bijna zoiets als 1 januari. Maar dan anders, in dit geval gaat het om de start van het nieuwe academisch jaar. Dat is wat mij betreft altijd een goed moment om terug te kijken, omdat je nog steeds een aantal maanden hebt om ervoor te zorgen dat je tóch datgene voor elkaar krijgt wat je je aan het begin van het jaar had voorgenomen. September kun je dus heel goed gebruiken om weer een frisse start te maken.

In dit blog twee tips om de rest van het jaar optimaal te gebruiken:

  1. de terugblik-tip
  2. de grote-stenen-eerst-tip

De terugblik-tip

Niets beter dan een terugblik om te kijken of je wel of niet op koers zit, zodat je eventueel je koers kunt bijstellen. Het gaat over leren van je fouten, en dat is niet altijd even makkelijk. Een simpele manier om terug te blikken is door de volgende vragen te beantwoorden:

  • wat werkte goed?
  • wat werkte niet of minder goed?
  • als je de afgelopen tijd opnieuw zou kunnen doen, wetend wat je nu weet, wat zou je dan anders doen?

Als je dat helder hebt, kun je bedenken wat je kunt doen om de komende maanden strategischer, succesvoller en prettiger te werken. Met meer resultaat!

de terugblik-tip voor meer productiviteit in je onderzoek

 

De grote-stenen-eerst-tip

Grote kans dat een belangrijke reden waarom je wellicht minder productief bent dan je zou willen te maken heeft met de manier waarop je je dag indeelt. Je doet  weliswaar een heleboel dingen, maar op een of andere manier schiet het maar niet op, en kom je niet toe aan datgene wat nu écht belangrijk is. Steven Covey (die van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap) heeft dat heel beeldend weergegeven. Hij zegt: ‘Big rocks first’, oftewel, doe de belangrijkste dingen eerst. Want als je dat doet, hou je tijd over voor de andere dingen. In dit filmpje wordt dat heel treffend weergegeven:

Ook geschikt voor ‘The Art of Femininity’… 😉

Met de terugblik-tip en de grote-stenen-eerst-tip kun je je productiviteit een enorme ‘boost’ geven, zodat de rest van het jaar productiever wordt dan de afgelopen 8 maanden! Vergeet daarnaast niet te bedenken dat promoveren een uitzonderlijke job is.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie