schrijvenJe kan schrijven vergelijken met voetballen, je hebt een techniek nodig.

Is het jou ook wel eens opgevallen dat iedereen verstand heeft van voetbal? Iedereen weet altijd hoe er eigenlijk gespeeld had moeten worden, wat de coach anders had moeten doen, welke tactiek wél gewerkt zou hebben, wat voor stommiteiten er nu weer begaan zijn.

Kennis van voetbal

Het punt is natuurlijk dat de meeste mensen misschien wel iets van voetbal afweten als ze het op televisie zien, maar of ze nou bijvoorbeeld goed als coach zouden kunnen werken, vantevoren kunnen bepalen wat er wel nodig is en wat niet, of ze de voetballers zouden kunnen begeleiden in de aanloop naar een kampioenschap, dat is maar zeer de vraag.

iedereen heeft verstand van voetballen

Kennis van schrijven

Voor schrijven geldt eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn heel veel mensen die iets van je tekst vinden: bijna iedereen vindt datie – als die tekst er eenmaal ligt –  je precies kan vertellen wat er niet deugt. Wat had er anders gemoeten, wat zou een betere strategie of tactiek zijn geweest, hoe had je het anders aan moeten pakken. Maar er is bijna niemand die je vantevoren kan vertellen hoe je dat aan moet pakken.

En dat is nou net het lastige punt. De meeste mensen zijn zich niet bewust van hoe ze nou precies schrijven. Dat herken je waarschijnlijk van jezelf, je schrijft nu eenmaal zoals je schrijft, en je hebt geen idee of je dat  anders doet dan anderen. Misschien zie je collega’s wel es een lijstje maken en dat je dan denkt ‘dat doe ik nooit’, of misschien zie je iemand anders gelijk gaan typen achter z’n computer en doe jij dat nooit. Dat is het inzicht dat de meeste mensen hebben over hoe ze het schrijven aanpakken.

Je eigen schrijfproces

Helemaal niks mis mee, zo werkt het voor bijna iedereen, en heel veel mensen hebben ook niet meer nodig dan dat. Je hebt ooit schrijven geleerd op de basisschool, misschien dat je  op de middelbare school wel eens iets over geleerd hebt over een betoog schrijven of een samenvatting maken, met geluk heb je tijdens je studie nog wel eens een vak over schrijven gehad. Misschien heb je ook een cursus ‘academic writing’  gevolgd. Heel nuttig, maar in de meeste van die cursussen gaat het vooral over de tekstconventies, de regels die gelden op het moment dat je academische teksten schrijft. Heel erg nuttig, die regels moet je ook zeker kennen, maar ze helpen je over het algemeen niet heel veel verder om erachter te komen hoe je het schrijven nou verder aan moet pakken.

Maar op het moment dat je een complexe tekst moet schrijven, op het moment dat je inhoudelijk ingewikkelde dingen op papier moet zetten, is het juist heel belangrijk om je veel bewuster te zijn van je eigen schrijfproces en te weten hoe je je schrijfproces zo optimaal mogelijk moet inrichten om een zo goed mogelijke tekst te krijgen. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste ingrediënt om succesvol te schrijven, je moet je eigen schrijfproces kennen, je moet het schrijfproces van goede schrijvers kennen en door jouw eigen schrijfproces te vergelijken met dat van goede schrijvers, ontdek je waar verbeterpunten zitten.

goed leren schrijven

 

Schrijven is net voetballen

Als je eigenlijk niet goed weet hoe je het schrijven aanpakt, dan weet je ook niet hoe of jouw aanpak  een goede manier is of juist niet, dan weet je niet wat je er eventueel aan kunt verbeteren of niet. Als je niet weet wat je doet als je aan het voetballen bent, weet je ook niet wat je moet doen om meer te scoren of om beter te verdedigen of om aan het eind van de wedstrijd minder uitgeput te zijn.

Weet dus wat je doet als je aan het schrijven bent; hoe zit jouw schrijfproces in elkaar? Weet je hoeveel tijd je stopt in voorbereiding? Weet je of je iemand bent die het best presteert onder druk, weet je of je stilte nodig hebt of juist mensen, weet je of je een vol of een leeg bureau nodig hebt? Hoeveel tijd besteed je aan reviseren? Onderscheid je verschillende fases bij het schrijven? Er zijn allerlei manieren om daar achter te komen. Simpelweg door het bij te houden bijvoorbeeld.

Wat goed is om te weten , is dat er niet maar één manier is om het schrijven aan te pakken, er zijn verschillende schrijverstypes, maar er zijn wel betere en slechter manieren om het schrijven aan te pakken, en bepaalde strategieën kosten simpelweg heel veel tijd. En als je een bepaald type bent, zijn er bepaalde verbeterpunten. Bijvoorbeeld sneller starten met schrijven, of juist meer tijd in de voorbereiding stoppen. Weet dus wat je doet, zodat je weet wat er verbeterd kan worden.

Wil je nog heel veel meer weten over schrijven en zorgen dat jij die topvoetballer, of liever gezegd die topschrijver wordt die efficiënt, effectief, vol zelfvertrouwen en met plezier schrijft? Laat mij je dan coachen en trainen en doe mee met de proefschriftschrijfdriedaagse!

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie