jijzelf

Op het eerste gezicht hebben duiken en promoveren misschien niet zoveel met elkaar te maken, maar datgene wat je helpt om op een veilige manier een duik te maken, helpt je ook om gezond, succesvol en op tijd te promoveren.

Hoe dat zit?

Om veilig te kunnen duiken, is het belangrijk om geen stress te hebben en om niet in paniek te raken als je onder water bent. Veel nieuwe duikers maken zich daar wel zorgen over, want als er iets mis gaat onder water dan is dat over het algemeen niet zomaar even op te lossen. Daarom besteden duikers veel aandacht aan de voorbereiding van hun duik, aan hun materiaal en aan de duik zelf.

Je zou kunnen zeggen dat om goed te kunnen promoveren, je ook geen last van stress moet hebben. In het geval van stress werkt je hoofd namelijk niet goed, en een leeg, fris en creatief hoofd is nu precies wat je nodig hebt voor je promotie.

Stress hebben we allemaal, daar is ook niets mis mee. Stress op zich is niet ongezond, het is een reactie van het lichaam om om te gaan met moeilijke situaties. Maar te veel stress of langdurige stress brengt je – fysiek gezien – in een overlevingsstand. En sta je in die stand, dan ga je slechter presteren. Wat weer meer stress oplevert. Sta je te lang in de overlevingsstand, dan krijg je hersenschade. En dat is echt zo ernstig als het klinkt.

Het is dus belangrijk om op een goede manier om te kunnen gaan met stress. Deze 12 regels die duikers gebruiken helpen je daarbij.

1 Plan je duik en blijf bij je plan

Plan je promotie en blijf bij je plan. Wijk niet zomaar af, ga niet random extra projecten, andere dingen doen. Zet een koers uit, en hou in de gaten of je je koers nog volgt. Weet je niet hoe je een planning moet maken? Hier vind je veel tips.

2 Pauzeer en beoordeel opnieuw

Neem met grote regelmaat een pauze. Bekijk je planning voor je promotie elke drie maanden opnieuw: klopt je planning nog, zijn er zaken veranderd, moet je planning anders?
Neem die pauzes ook gedurende je dag: is het nog handig dat je met die specifieke klus bezig bent, is het slimmer om het anders te doen, om te overleggen, om eerst iets anders te doen?

Pauzeren, even afstand nemen, met frisse ogen opnieuw kijken. Altijd nuttig.

3 Heb een plan voor elke situatie

Je weet nooit precies hoe het gaat lopen tijdens je promotie. Heb je er over nagedacht wat je kunt doen als zaken niet gaan zoals gedacht? Bij wie kun je terecht om te overleggen? Kun je je data ook op een andere manier verzamelen? Heb je een back-up-plan? Heb je nagedacht hoe je dat gesprek met je begeleider in wilt gaan, hoe je je voorbereidt op die conferentie, hoe je je collega’s het best kunt aanspreken als je iets dwars zit?

4 Oefen je vaardigheden

In je promotie kom je een hoop nieuwe dingen tegen. Snap dat je nieuwe vaardigheden zult moeten leren. Je moet misschien experimenten gaan doen, werken met SPSS, nieuwe software leren kennen, interviews houden, wetenschappelijke artikelen schrijven, reageren op reviews, presentaties houden.
Snap dat je die nieuwe vaardigheden moet oefenen om ze onder de knie te krijgen. En vraag je af of een cursus misschien een goed idee is.

5 Haast je niet

Bij het duiken is het heel helder. Te snel naar boven gaan, kan dodelijk zijn. Zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen met je promotie, maar: haast je niet. Neem de tijd om zaken uit te denken, laat je niet opjagen, deadlines zijn handig, maar niet heilig. Ze zeggen niet voor niets haastige spoed is zelden goed.

6 Wees voorbereid

Als je een overleg hebt, wees voorbereid, als je je data gaat verzamelen, wees voorbereid, als je gaat schrijven, wees voorbereid, als je gaat lezen, wees voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk én scheelt veel stress.

7 Ga niet over je limiet heen bij het duiken

Niet alle promovendi even goed in voor zichzelf zorgen. Ze zijn workaholics, en putten zichzelf uit. Te lang, te hard, te veel.

blank

Neem pauzes, ga op tijd naar huis, heb tijd voor jezelf, neem vakantie. Slaap genoeg, eet goed, beweeg. Klinkt simpel, valt niet mee. Maar zodra je over je eigen limiet heen gaat, gaat dat ten koste van jezelf. Gaat niemand voor je oplossen, zul je zelf moeten doen.

8 Ken je uitrusting

Weet met wat voor materiaal je werkt, met wat voor soort gegevens, met welke instrumenten. Maar ook: ken je collega’s, je begeleiders, leer hun ‘gebruiksaanwijzing’ kennen. En die van je jezelf.

9 Kijk naar het zuurstofniveau in je tank, naar hoe diep je gaat, hoe je duiktijd in de gaten

Een andere manier om te zeggen: zorg goed voor jezelf. Wat zijn je grenzen? Wat is goed voor je en wat niet? Leer nee zeggen. Onmisbare vaardigheid tijdens je promotie.

10 Luister naar je instinct

Heb je het idee dat er iets niet klopt? Voel je aan je water dat er iets niet goed gaat? Luister naar dat gevoel en zoek uit of het inderdaad zo is.

11 SBTA – Stop, Breath, Think and Act

Op het moment dat er iets niet gaat zoals je wilt, hoopt, denkt dat het zou moeten gaan, is de kans groot dat je impulsief reageert.  Als een kip zonder kop. Op je strepen gaat staan, boos wordt.
Wat te doen in zo’n situatie? Stop. Zie dat er iets aan de hand is. Haal een paar keer heel diep adem. Denk na over welke respons je wilt geven. Ga dan pas handelen. Hele grote kans dat de stap die je dan zet meer oplevert dan als je onmiddellijk reageert.

12 Zorg dat je altijd een duikmaatje hebt

Ook voor promovendi essentieel: zorg dat je altijd een promotiemaatje hebt. Iemand met wie je kunt praten, bij wie je kunt uithuilden, met wie je kunt overleggen.

Veel promovendi voelen zich alleen, en dan kan een promotie heel lang duren. Zorg dat je een maatje hebt. Meer dan een is alleen maar beter.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.  

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie