motivatie/inspiratieProbeer thuis het gevoel van vakantie vast te houden, kijk weer naar een schelp.

Het is augustus, voor de meeste mensen vakantietijd. Ikzelf heb m’n vakantie er al opzitten, ik was de afgelopen paar weken in Italië. Met mooie steden, geweldige natuur, meer dan lekker eten en drinken, ’n fantastische opera in ’n klein kerkje, aardige mensen, alle tijd om te doen wat ik wilde, kortom, echt vakantie. Met het bijbehorende heerlijke, ontspannen vakantiegevoel. Dat gevoel dat je het allerliefst het hele jaar zou willen hebben.

blank

Wat is er zo fijn aan dat gevoel? Bij dat gevoel hoort rust, energie, creativiteit, inspiratie en ontspanning. En dat zijn allemaal dingen die je nodig hebt als je succesvol wilt promoveren. Wat kun je doen om dat gevoel vast te houden? Een paar simpele tips:

Doe 1 keer per week iets nieuws

Dat kan simpelweg zijn een dag eens geen koffie drinken (of juist wel), via een andere route naar je werk gaan (of eens een keer met de fiets/bus/auto als je dat anders nooit doet), iets anders doen in je lunchpauze, een keer echt lunchpauze nemen, in een ander gebouw lunchen, een praatje maken met een collega die je nooit spreekt. Maar het kan ook iets anders zijn: een bezoekje aan een museum dat al heel lang op je verlanglijst staat, tijd nemen om een mooi boek lezen, je fototoestel meenemen en door de dag heen fotograferen wat je opvalt, naar een muziekstuk luisteren dat je niet kent. Het maakt niet uit wat het is, als het maar nieuw is.

De kunst is natuurlijk wel om je niet schuldig te voelen. Doe iets nieuws, en geniet er van, en weet dat je het doet juist om de productiviteit te bevorderen. Ga meer na: tijdens je vakantie heb je het idee dat de dagen veel langer duren, en dat je veel meer kunt doen juist omdat je nieuwe dingen ziet, hoort, proeft, ervaart. En voel je je schuldig tijdens de vakantie omdat je nieuwe dingen ervaart?  Nou dan!

Neem genoeg pauzes

Bijna iedereen heeft de neiging om vooral maar door te gaan met werken. Pauzeren? Niet nodig, ik zit er nu  net zo lekker in…. Niet doen, want als je niet pauzeert, put je jezelf heel snel uit. Zet een eierwekker (of gebruik het programma Focus Booster, meer over de ervaringen daarmee van promovenda Eva Lantsoght op deze blog) om geconcentreerd te werken gedurende een bepaalde tijd, en neem vervolgens een (korte) pauze. Pauzes helpen je om te focussen, en om gerichter te kunnen werken.

Net als op vakantie: geregeld even op een terrasje zitten, een ijsje eten, klein wandelingetje maken. Daarna ga je weer met frisse moed op pad, en kun je weer beter genieten van al het moois dat je tijdens je vakantie tegenkomt. Beetje lanterfanten tussendoor, heerlijk!

Ga naar buiten

Niets werkt zo goed voor het ontspannen vakantiegevoel als naar buiten gaan. Ik weet het, het weer zit lang niet altijd mee, maar buiten zijn helpt voor het vakantiegevoel. Al is het maar 5 minuten. Even frisse lucht, misschien is er een campus of een park vlakbij waar je naartoe kunt. Kijk om je heen alsof je op vakantie bent. Wedden dat je dingen ziet die je nog niet eerder had gezien?

blank

– zet je mail/telefoon/twitter/facebook  uit

Niets geeft zoveel rust en ontspanning als even geen telefoon, geen mail, geen twitter, geen facebook, geen … Het probleem van al die media is dat je denkt ‘even 1 seconde checken wat er binnen is gekomen’ en voor je het weet, ben je een uur verder.

Het ultieme vakantiegevoel, niet de druk van al die berichten en dat je er ‘iets’ mee moet. Simpelweg kunnen zeggen ‘ik kan uw mail nu niet beantwoorden’ via een automatische reply, heerlijk! Niet afgeleid worden door al die berichten, wat een mogelijkheden om te doen wat je op dat moment wilt doen en je te focussen op wat voor jou belangrijk is!

In de vakantie is het vaak vrij makkelijk om je mail/telefoon/twitter/facebook/enzovoort te laten voor wat het is, op je werk kan dat natuurlijk niet altijd. Maar je dag niet onmiddellijk starten met je mail, en met jezelf afspreken dat je 2 keer per dag je mail checkt en afhandelt (mijn eigen voorkeur gaat uit naar rond 11 uur en rond 4 uur) geeft veel meer gefocuste werktijd.

Je moet er toch ook niet aan denken dat je tijdens die prachtige wandeling, dat luieren op het strand of dat museumbezoek continu in de weer bent met mail, telefoon, twitter… Gewoon – ook op je werk – de boel de boel laten en lekker genieten van wat je doet. Dat helpt!

– omring je met vakantiegevoel

Zorg dat je op je werkplek iets hebt wat je doet terugdenken aan dat heerlijke vakantiegevoel. Een paar foto’s, ansichtkaarten, ’n souvenir. Mocht je je vakantiegevoel dreigen kwijt te raken, kijk dan met aandacht naar die herinneringen en je vakantiegevoel komt weer helemaal terug. Lukt dat niet? Dan maak je je écht te druk, en zit er niets anders op dan een mini-vakantietje voor jezelf te plannen. Neem gewoon een uurtje vakantie, dat helpt! Al bedacht waar je naartoe gaat?

blank

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie