jijzelf

Het is niet leuk om te zeggen, maar ik kom veel promovendi tegen die zich eigenlijk niet zo prettig voelen. Vanwege de werkdruk, vanwege de relatie met hun begeleider, omdat ze onzeker zijn of ze hun promotie wel aankunnen, omdat het maar niet opschiet met schrijven, omdat ze zoveel last van uitstelgedrag hebben. Op de vraag of ze gelukkig zijn, komt vaak een heel aarzelend antwoord.

Wat maakt ons eigenlijk gelukkig? In het Economic Journal staat een artikel over een onderzoek dat met behulp van de app ‘mappiness’ meet wat ons gelukkig maakt.

De resultaten laten weinig ruimte voor twijfel: het minst gelukkig zijn we als we ziek zijn, op de volgende plek staat werken en studeren… Het maakt ons behoorlijk ongelukkig. Een van de oorzaken daarvoor is het feit dat we vaak overwerken, workaholic zijn. Ik beschreef al eens eerder in een blog waarin je voor jezelf kunt achterhalen of jij een workaholic bent.

Wat maakt ons dan wel gelukkig? Vrijen en dansen. Tuinieren, sporten, naar een concert gaan. Wandelen, knutselen, mediteren.

Promovendus, ben je gelukkig?

Wanneer gaat het mis in je promotie?  Wat zorgt ervoor dat het niet lukt om succesvol en op tijd te promoveren? Wanneer raak je uit balans? Als je te weinig activiteiten doet die je gelukkig maken. En… voor veel promovendi geldt dat ze dat behoorlijk weinig doen. Want ja, dat werk, dat gaat altijd voor.

Niet handig. Hoe ongelukkiger je bent, hoe lastiger het wordt om nog energie te hebben om iets te doen, je hebt nauwelijks meer energie. Juist het zorgen voor nieuwe energie is een heel wezenlijk onderdeel van je hele promotie.

Hoe zit dat voor jou? Doe jij genoeg dingen om voor een goede balans te zorgen? Als je er achter komt dat dat niet het geval is, raad ik je van harte aan om daar stappen in te zetten. Vind je dat lastig? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag om succesvol en op tijd te promoveren.

 

p.s. via Geertje van Oirschot ontving ik een link naar een collegereeks van professor dr. Meike Bartels over geluk. De moeite waard!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie