motivatie/inspiratie

Je kent vast de marshmallow test: vraag aan kleine kinderen of ze nu een marshmallow willen of een kwartier willen wachten om dan twee marshmallows te krijgen. Een lastige vraag als je klein bent.

Lange tijd is gedacht dat je met deze test kon voorspellen hoe succesvol kinderen zijn op latere leeftijd: kinderen die kiezen voor de korte termijn – nu die marshmallow eten – zijn minder succesvol in hun leven dan kinderen die de marshmallow konden weerstaan. In latere studies werd om verschillende redenen met die conclusie de vloer aangeveegd.

Deze studies vertellen iets over hoe we ons gedragen, maar zeggen eigenlijk niet zo veel over hoe je nou in het dagelijks leven het beste om kunt gaan met dingen die vervelend of lastig zijn. Welke strategie helpt je om dingen te doen die je het liefst niet wilt doen? Ik noem bijvoorbeeld analyseren, transcripties uitwerken, zoveelste labtest doen, statistische bewerkingen uitvoeren, alle telefoontjes om genoeg inclusies te krijgen…

blank

Er zijn een heleboel verschillende strategieën die je kunt toepassen. Een paar bekende zijn zorgen dat je weinig afleiding hebt, je omgeving veranderen, de activiteit zelf veranderen, hulp zoeken, bijhouden hoe ver je bent, plannen, de impuls om te stoppen onderdrukken, iets leuks toevoegen aan de taak.  

Uit dit onderzoek werd duidelijk welke vier stategieën het beste werken om je wél door die lastige en vervelende taken heen te werken:

  • Focus op positieve consequenties: wat levert het je voor goeds op als je de taak hebt afgerond?
  • Focus op negatieve consequenties: wat gebeurt er voor vervelends als je de taak niet afrondt?
  • Herinner jezelf eraan dat het einde van de taak in zicht is
  • Reguleer je emoties: verander hoe je je voelt over de taak, probeer bijvoorbeeld goedgehumeurd te blijven, of niet al te veel te voelen bij wat je doet.

Wat doe jij om die lastige en vervelende dingen tóch te doen?

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie