schrijven

Begin jij langzamerhand ook een hekel aan schrijven te krijgen? Vind je het steeds moeilijker om aan de slag te gaan? Krijg je het niet voor elkaar om lekker aan het schrijven te zijn? Ik ga je helpen om in vier stappen weer met plezier aan de slag te gaan.

William G. Perry, Jr. een bekende psycholoog onderwijskundige, en professor op de Harvard Graduate School for Edcuation formuleerde het schrijfproces als volgt: ‘First you make a mess, then you clean it up.’ En dat is eigenlijk precies wat schrijven is. Dus niet keurige outlines met nummers en romeinse cijfers en a’s, b’s en c’s en dat lineair uitwerken. Je start dus eerst met ‘messy writing’. Een beetje zoals je in  eerste instantie een zandkasteel maakt, om er later een gebouw van steen van te maken. Of: je start met schetsen en niet met een kant en klaar olieverfschilderij.

eerst 'n zandkasteel, dan pas steen

De eerste stap is dus om anders over schrijven te denken. Het zal je echt enorm gaan helpen als je je in het begin niet druk maakt om hoe je schrijft. Negeer spelling en grammatica. Noteer alles waar je je druk over maakt (klopt dit wel, dit klinkt niet lekker, wat zal m’n begeleider hier van zeggen), in plaats van te stoppen met schrijven en te gaan zitten denken. Voor al die ‘druk-maak-notities’ simpelweg een andere kleur of een ander lettertype voor gebruikenkan heel behulpzaam zijn.

Het belangrijkste doel is om maar gewoon aan het schrijven te zijn, om te zorgen dat al je gedachten, ideeën, associaties op het papier komen. Het helpt om er een puinhoop van te maken, dat komt het eindproduct alleen maar ten goede.

Welke stappen gaan je nog meer helpen?

  • Stel jezelf realistische doelen. Twee pagina’s ‘mess’ produceren is echt helemaal prima. Als je jezelf onmogelijke doelen stelt, ga je minder en minder schrijven.
  • Ga ook niet meer doen dan wat je met jezelf had afgesproken: dat maakt het lastiger om de volgende dag je doel te halen.
  • En misschien nog wel het allerbelangrijkste: schrijf ELKE DAG, ook als je er geen zin in hebt.

Het gekke is: de meeste mensen gaan liever de keukenvloer schrobben, dan dat ze gaan schrijven. Maar ik kan je verzekeren: de enige manier om in een goed schrijfritme te komen, is door elke dag te schrijven. Het is net zoiets als met sporten: als je het van het moment laat afhangen of je wel of niet zult gaan, is de kans groot dat je niet gaat. Als je een vast moment in de week hebt waarop je gaat, is de kans bijzonder groot dat je het ook echt gaat doen. En zo werkt het ook met schrijven. Schrijf dus elke dag!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

3 reacties

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie