schrijven

Wat wil het geval? Hoe je over iets denkt, bepaalt hoe je problemen die daarmee te maken hebben aanpakt.

Denk jij dat tuinieren vooral een kwestie is van zorgen dat het er netjes uitziet? Dan zul je vooral bezig zijn met onkruid wieden. Denk je dat tuinieren meer gaat over zorgen dat je veel en mooie planten krijgt? Denk jij dat het probleem met je collega vooral gaat over jullie onderlinge relatie? Dan zul je je daar op focussen. Of denk je dat jullie het vooral inhoudelijk oneens zijn? Dan zul je daar de nadruk op liggen. Denk jij dat onderzoek doen vooral gaat over hoe je iets aanpakt? Dan zul je je vooral druk maken over methodiek. Denk je dat onderzoek vooral gaat over invalshoek, keuzes? Dan zul je je vooral bezig houden met literatuur en theorie. Hoe je over iets denkt, bepaalt hoe je met problemen omgaat. 

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe je over schrijven denkt? Want ook hier geldt: je visie op schrijven bepaalt hoe je schrijfproblemen aanpakt. Of hoe je je tijd indeelt die je voor het schrijven gebruikt. Er zijn grofweg drie visies op schrijven te onderscheiden.

Visie 1: Schrijven is het vermijden van taal- en stijlfouten

Heb jij het idee dat schrijven vooral gaat over het vermijden van taal- en stijlfouten? Dan zul je tijdens het schrijven vooral bezig zijn met formuleren. Met  kijken of je zinnen kloppen. Je grammatica checken. Stukken tekst herschrijven. Zorgen dat je zinnen lopen. Niks mis mee. Maar in mijn ogen maar een  heel klein deel van het schrijfproces. En misschien wel het minst belangrijke deel…

hoe denk jij over schrijven?

 

Visie 2: Schrijven is het maken van overtuigende en begrijpelijke teksten

Heb jij het idee dat je teksten vooral moeten overtuigen en begrijpelijk moeten zijn? Dan zul je vooral bezig zijn met de rode draad in je verhaal. Met de argumentatie. Met de juiste literatuur vinden om je standpunt te onderbouwen. Met uitleggen hoe zaken in elkaar zitten. Ontzettend belangrijk onderdeel van het schrijven. Maar wat mij betreft nog steeds niet het complete plaatje…

 

Visie 3: Schrijven is alles wat je moet doen om een tekst tot stand te brengen

Heb jij het idee dat schrijven veelomvattend is, en alles wat je moet doen om een tekst tot stand te brengen? Dan hebben we elkaar daarin gevonden. Schrijven is inderdaad veel meer dan zorgen dat je tekst overtuigend, begrijpelijk en foutloos is. Schrijven is ook jezelf voorbereiden, schrijven is een invalshoek kiezen, schrijven is zorgen dat je de juiste feedback krijgt, schrijven is herschrijven, schrijven is de literatuur vinden die je nodig hebt, schrijven is overleggen, schrijven is aan de slag gaan, schrijven is samenwerken met anderen, schrijven is overtuigen, schrijven is weten van argumentatie, schrijven is voldoen aan de eisen van het tijdschrift, schrijven is… inderaad alles wat je moet doen om een tekst tot stand te brengen.

Als je dat inziet, dan zul je ook veel realistischer kunnen plannen. En je eerder realiseren dat je wellicht hele andere problemen tegen gaat komen dan je in eerste instantie dacht, en dat je dus wellicht ook andere hulp nodig hebt dan je in eerste instantie dacht.  Heb dus je visie helder, zodat je weet waar je de oplossing kunt zoeken!

Op zoek naar hulp bij het schrijven? Dan zou de proefschriftschrijfdriedaagse wel eens iets voor je kunnen zijn. 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie