schrijven

Hoe krijg ik structuur in m’n tekst?

Vind jij het ook zo lastig om een goede structuur in je tekst te krijgen? Daar is een simpele oplossing voor. Lezersvragen! Lezersvragen? Yep, zo simpel kan het soms zijn.

Om te begrijpen wat lezersvragen zijn, is het nodig om op een wat andere manier tegen een tekst aan te kijken.  Want hoe denk jij over tekst? Veel promovendi vergeten dat ze een tekst niet voor zichzelf schrijven, maar dat een tekst bedoeld is voor een lezer. Dat klinkt als een open deur, en dat is het misschien ook, maar welke consequentie verbind jij aan het feit dat je tekst bedoeld is voor een lezer?

welke vragen heeft je lezer?

De consequentie zou moeten zijn dat je in je tekst probeert antwoord te geven op vragen die de lezer heeft over jouw onderwerp. Dus als je een goede structuur voor je tekst wilt, kun je je afvragen:

–       wat weet mijn lezer al over het onderwerp?

–       op welke vragen hoef ik dus geen antwoord meer te geven?

–       op welke vragen wil mijn lezer wél antwoord?

–       in welke volgorde kan ik die vragen het beste presenteren?

Als je dat helder hebt, kun je je tekst simpelweg gaan schrijven als antwoord op die vragen. Stel je dus maar voor dat je lezer tegenover je zit, en jou vragen stelt over het onderwerp waar je over wilt schrijven. Dat schrijft een stuk gemakkelijker!

Wil je nog veel meer weten over hoe je op een efficiënte en effectieve manier kunt schrijven? Dan is de proefschriftschrijfdriedaagse misschien wel iets voor jou!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie