literatuur

Wat doe jij als je een nieuw apparaat krijgt? De handleiding lezen en die stap voor stap volgen, of ga je maar gewoon aan de slag en pak je die handleiding er alleen bij als je vastloopt?

Er is veel onderzoek gedaan naar handleidingen en hoe die (niet) functioneren. Uit dit soort onderzoeken blijkt dat het hebben van een strategie om een taak te vervullen enorm kan helpen. En zo werkt het ook bij het lezen van literatuur: met een strategie bespaar je tijd.

Wat is een leesstrategie?

Een leesstrategie is een mooi woord voor weten waarom je iets leest. Lees je om een beeld te krijgen van iets, lees je om te snappen, lees je om je eigen verhaal te onderbouwen? Het doel waarmee je leest is als het goed is van grote invloed op de manier waarop je leest en op de hoeveelheid tijd je nodig hebt. Wil je ongeveer weten waar het over gaat dan kun je lekker snel, wil je echt snappen en gebruiken, dan heb je een andere aanpak nodig.

Wat is SP3R?

Wil je een tekst goed doorgronden, dan zou je gebruik kunnen maken van de SP3R strategie, ontwikkeld door Trevor Day. SP3R staat voor:

  • Survey
  • Purpose
  • Read Once
  • Read Again
  • Review

Een tekst gewoon doorlezen van het begin tot het eind kost ongeveer evenveel tijd als SP3R toepassen, alleen heb je door het toepassen van SP3R een veel grote kans dat je de tekst veel beter begrijpt.

Hoe werkt SP3R?

Survey: scan en/of skim de tekst

Als je een tekst scant, zoek je naar bepaalde onderdelen. Als je een tekst skimt, krijg je een overzicht van het geheel en van de structuur. Door die combinatie kom je erachter welke onderdelen van een tekst de moeite waard zijn om preciezer en beter te lezen. In deze stap onderzoek je dus als het ware de tekst.

Purpose: vraag jezelf af waarom je de tekst leest, wat je ermee wilt bereiken

Door dat te doen, maak je voor jezelf helder wat je kunt als je tekst eenmaal gelezen hebt.

Read once: lees om te snappen

In de eerste ronde lees je de tekst om ‘m te snappen, in het licht van het doel dat je jezelf hebt gesteld. Het kan daarbij handig te zijn om tekstdelen te markeren of om aantekeningen te maken in de kantlijn.

Read again: lees om beter te begrijpen

In deze leesronde check je of je het doel dat je wilt bereiken ook daadwerkelijk hebt bereikt. Je leest om een beter begrip te krijgen. Maak aantekeningen.

Review: lees om te checken of je de tekst echt snapt en zorg ervoor dat je aantekeningen en annotaties accuraat en compleet zijn

Mocht een bepaalde vraag die je had nog niet beantwoord zijn, schrijf dan op welke volgende stap je moet zetten. Of noteer welke referenties uit de tekst je op wilt zoeken (en ga dat ook daadwerkelijk doen).

Hoe kun je nog efficiënter worden bij het lezen?

Een manier om nog efficiënter te worden bij het lezen, is door teksten gezamenlijk met bijvoorbeeld anderen uit je onderzoeksgroep te lezen en te annoteren.

En wat als je geen leesstrategie gebruikt?

Een leesstrategie ligt natuurlijk niet voor altijd en eeuwig vast. Pas ‘m aan afhankelijk van je doel en afhankelijk van de fase van je onderzoek. Helemaal geen strategie gebruiken raad ik je van harte af: je hebt simpelweg niet de tijd om alle teksten van a tot z te lezen.

Gebruik een leesstrategie als je gaat lezen: je minimale strategie zou moeten zijn dat je weet waarom je de tekst wilt lezen. SP3R gebruiken helpt je om een tekst sneller te doorgronden. Als je dan je bevindingen ook nog eens bijhoudt in je reference manager,  dan kan er niets meer misgaan.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie