jijzelf

Hard werken, je deadlines halen, naar dat belangrijke congres, als dat lukt, dan ben ik gelukkig, toch? Of toch niet?

Het vervelende is dat je brein elke keer als je succesvol bent, je definitie van succes bijstelt: het betekent bijvoorbeeld niet alleen je deadline voor het artikel halen, maar ook goeie reacties van je begeleiders krijgen, en vervolgens je artikel geplaatst krijgen met minor revisions. Of dat de taart die je bakt steeds beter, mooier en lekkerder moet worden.

Wat eerst prima was, is later niet meer goed genoeg. En dat levert alleen maar stress op. De psycholoog Shawn Achor vertelt in een TED-talk  dat het precies andersom werkt: als je zorgt dat je nu gelukkiger bent, dan is alles wat je doet gemakkelijker.

Hij komt met verrassende cijfers: als je brein gelukkig is – en niet negatief, neutraal of gestrest – dan zijn we 31% productiever, dan zijn we creatiever, hebben we minder kans op een burnout en zijn we veerkrachtiger. Klinkt goed, toch?

Dat komt door dopamine die aangemaakt wordt: daar word je niet alleen blij van, maar het activeert ook de gebieden in je hersenen waardoor je je makkelijker aanpast aan wat er gebeurt. Als je dus je hersenen traint op gelukkig te worden, dan word je niet alleen blijer, maar gaat het werken ook nog eens gemakkelijker.

 

blank

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je brein gelukkig is? Shawn Anchor geeft daarvoor tips die je 21 dagen vol moet houden zodat je brein zich daadwerkelijk aanpast:

  • schrijf elke dag drie nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent
  • hou een dagboek bij over iets positiefs wat je die dag hebt meegemaakt
  • sport
  • mediteer
  • doe iets aardigs voor iemand (stuur bijvoorbeeld een aardige mail)

Mooi om daar nu mee te starten, dan zul je zien dat komend jaar niet alleen een gelukkig jaar gaat worden, maar ook een jaar waarin alles nét dat beetje gemakkelijker zal gaan.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

1 reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie