jijzelfPromoveren is een marathon, geen sprint.

Een tijdje terug gaf ik een workshop voor de promovendi van Amsterdam Movement Sciences. De workshop ging over ‘Taking the helm, strategic leadership and feedback tactics for PhD students’.

Ga aan het roer van je promotie staan

We spraken over hoe je aan het roer van je promotie kunt gaan staan, en dat het allerbelangrijkste ingrediënt daarvoor is om je te richten op het proces van promoveren. Hoe pak je het promoveren aan? Hoe maak je een plan? Hoe werk je goed samen met je begeleider? Hoe pak je het schrijven aan? Hoe zorg je dat je de feedback krijgt die je nodig hebt? Hoe blijf je gemotiveerd? Hoe zorg je dat het je niet teveel wordt allemaal?

Regie nemen over het proces is dé sleutel om succesvol en op tijd te promoveren.

Altijd stress

Een van de zaken waar we tijdens de workshop over spraken, is het continue gevoel van stress dat je kunt hebben als promovendus. Je bent namelijk nooit klaar, er is altijd nog wel iets te doen: artikel te lezen, analyse afmaken, schrijven, presentatie maken, programmeren. Beetje stress is niks mis mee, maar teveel stress kan schade opleveren.

 

heb geen haast tijdens het promoveren, doe het stap voor stap.

Ook het idee dat je nooit klaar bent?

Als zelfstandig ondernemer ken ik het gevoel van nooit klaar zijn maar al te goed. Het werk houdt nooit op, er is altijd nog wel iets dat eigenlijk zou moeten. Voor je het weet maak je lange dagen, voel je je schuldig als je een keertje niks doet, durf je eigenlijk geen vrij te nemen, heb je het idee dat je niet genoeg doet.
Dat schuldgevoel wordt – als je daar niks aan doet – nóg groter als je er een tijdje tussenuit geweest bent of je om wat voor reden dan minder tijd wilt of kunt besteden aan je werk dan je gewend bent.

Herkenbaar?

Een gouden tip van een van de deelnemers

‘Realiseer je dat je nooit klaar bent. Dat je je werk nooit af hebt, dat er altijd nog wel iets te verbeteren, aan te vullen is. Je kunt altijd nóg wat doen. Laat die gedachte niet je dagritme bepalen. Plan realistische werkdagen, ga gewoon om 17:00 uur naar huis, wetend dat je niet klaar bent. Ga de volgende dag gewoon weer verder waar je gebleven was.’

Wat kun je doen?
Bijna alle onderdelen van je promotie zijn te groot om in een dag af te ronden.

  1. Deel je werk op in (hele) kleine stukjes die je wél op één dag kunt doen. Plannen is een belangrijke vaardigheid, maar time-management is eigenlijk flauwekul voor promovendi .
  2. Deel je dag goed in, zorg dat er ruimte is voor deep work zoals Cal Newport het noem, richt je op je energieniveau.
  3. Blijf stappen zetten, doe consistent elke dag een klein beetje.

Promoveren is een marathon, geen sprint.

Het is dus niet erg om niet klaar te zijn, sterker nog, je kunt niet klaar zijn. Dat hoort bij promoveren! Het helpt om te leren daar goed mee om te gaan. Onthoud: promoveren is een marathon, geen sprint. Het is oké om de finish niet altijd in zicht te hebben, zolang je maar blijft bewegen.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie