Het nieuwe academisch jaar: terug van weggeweest

We zouden het fijn vinden als je een paar dagen kunt blijven. Dan kunnen we beter kijken hoe je op de medicatie reageert.’

En zo werd wat ik dacht dat een afspraak van een half uurtje zou zijn, de start van viereneenhalve week ziekenhuis. Tijdens m’n verblijf in het ziekenhuis werd steeds duidelijker dat het heel slecht ging met m’n hart, en dat ik zonder operatie binnen korte tijd zou overlijden. De operatie die ze me konden bieden, gaf geen garanties.

Oorzaak van dit alles volgens de artsen? Vette pech.

Twee weken na de open-hart-operatie mocht ik weer naar huis. Tot mijn blijdschap was dat heel erg snel en hoefde ik niet eerst nog een periode naar een revalidatiecentrum zoals te doen gebruikelijk. En dus liep ik op 30 december naar buiten met een LVAD, een left ventricle assist device, ook wel steunhart genoemd: een pomp die de linkerkamer van m’n hart ondersteunt. Fantastisch dat het bestaat, voordat ik het ziekenhuis inging had ik er nog nooit van gehoord. Maar zo’n pomp komt met een prijs: om de pomp z’n werk te laten doen moet je ‘m kunnen bedienen en is er stroom nodig. En dus komt er nu een draad uit m’n buik die vastzit aan de controller én aan twee grote batterijen die de pomp en controller van stroom voorzien. Pakketje van een kleine drie kilo. En ik heb altijd reservebatterijen en een reservecontroller bij me.

Dus tegenwoordig noemen ze me ‘de vrouw van zes miljoen’ (voor wie de tv-serie kent), ‘robocop’ (voor wie de film kent) of simpelweg ‘bionisch’. 😉

Reis

Bij aankomst thuis begon de reis pas echt. Herstellen, wennen aan de nieuwe situatie, revalideren, opbouwen, manieren vinden om alles anders te doen, weer kracht krijgen, grenzen stellen.

Intussen voel ik me beter dan ik me in jaren gevoeld heb, zijn de artsen heel blij met m’n herstel en ben ik weer aan het werk – vooralsnog op een wat lager pitje dan voorheen. Een impactvolle ervaring rijker en veel lessen (nog beter) geleerd.

In willekeurige volgorde een niet-compleet overzicht:

 • Je hebt geen controle over wat er gebeurt, wél over de manier waarop je er mee omgaat.
 • Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen rust en activiteit. Dat ik al jarenlang qigong beoefen helpt me daarbij.
 • Veerkracht is ontzettend belangrijk. Veerkracht helpt je om je aan te passen aan de situatie en te kijken wat er wél kan.
 • Luister naar wat je lijf je te vertellen heeft. Dat klinkt al snel een beetje zweverig en vaag, maar het is ontzettend belangrijk om te doen wat je nodig hebt. Moet je rusten? Rust. Heb je frisse lucht nodig? Ga naar buiten. En wandelen, vergeet niet om te wandelen.
 • Doorgaan op alleen wilskracht is geen goed idee. Energiemanagement wél.
 • Doe dingen waar je blij van wordt. Hoe beter je je voelt, hoe makkelijker je de wereld aankan. Zoek lichtpuntjes.
 • Krachttraining helpt niet alleen voor sterke spieren, maar ook om je emotioneel en mentaal sterker te voelen. Lees er de wetenschappelijke literatuur maar op na.
 • Het is geweldig om vrienden en familie te hebben die je steunen. Investeer in die relaties.
 • Er wordt meer van je gehouden dan je zelf misschien in de gaten hebt.

Het leven is heel kostbaar, ik ben ontzettend dankbaar en blij dat ik er nog ben.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

14 reacties

 1. Hai Arjenne, Wat een heftig traject heb je doorlopen. Balanceren en hernieuwde wegen vinden. Mooie tips om op de rit te blijven, voor iedereen. Wens je energie om de mooie dingen waar je aan werkt weer voort te zetten. Wat fijn dat je er bent.
  Tineke Kingma

 2. Hallo Arjenne, tjee zeg wat een verhaal. Wat goed om te lezen dat je je beter voelt dan dat je je in tijden gevoeld hebt. Ik ben blij iets van je te lezen nu. Sterkte en veel liefde. Marlies

 3. Hoi Arjenne,

  De laatste jaren volg ik je van een afstandje, en raad ik iedereen die wil promoveren jouw begeleiding aan. Maar dit is andere koek! Diepe buiging voor de medische wetenschap én voor jou.

  Hartelijke groet, Roos

 4. Dag Arjenne! Wat een heftig verhaal. Fijn dat het beter met je gaat. Inspirerende tekst. Sterkte en heel veel liefs, marijke

 5. Hoi Arjenne,
  Gefeliciteerd met het geluk dat je er nog bent en dat ik dat geluk met je mag delen❣️
  Knap dat je je volgers zo zorgvuldig op de hoogte hebt gehouden. Deze nieuwsbrief is wel heel duidelijk over wat je is overkomen en ik bewonder de manier waarop je de draad met je volgers weer opneemt.
  Ik wens je heel veel kracht en sterkte met het hele proces. Ook een promotie op zich.
  Als je wilt houd ik je op de hoogte van mijn vorderingen. Ik ga er van uit dat ik wellicht mijzelf het Hora Est moet geven.
  Cambridge is niets geworden. Veel te hoog bedrag dat ik moet storten, als moeder van 3 kids en 4 kleinkids heb ik genoeg bijverdiend om iedereen te geven wat belangrijk was en is. Meer dan 50 jaar getrouwd ben ik financieel afhankelijk van mijn echtgenoot. Ook de Nederlandse prijzen zijn supermooi tegenwoordig. Met grotendeels tijdelijk werk in de 40 werkzame jaren heb ik genoten van mijn werk. Met mijn pensioen is het goed gegaan om nu met mijn gezin en vrienden een mooi en lief leven te leven. Ik heb op mijn 50 ste ook geen financiële ondersteuning gehad als voortdurend tijdelijk aangestelde. Dat moest ik toen ook al zelf betalen als werkende moeder.
  Maar niet getreurd. Ik ben nog elke dag vol enthousiasme met mijn buitengewone zelfpromotie bezig. Als dat ook erkenning oplevert dan komt dat vanzelf wel op mijn pad. Ik heb geen enkele reden tot klagen. Neem alles voor lief zoals het komt. Ik wens jou ook dat geluk. En ja wandel maar elke dag lekker in de natuur daar voelt het zo mooi en geruststellend🦦 Arjenne het ga je goed❣️ik heb veel vertrouwen in jouw mogelijkheden dat blijkt uit je nieuwsbrief. Ik blijf je volgen🍀

  1. Dankjewel Lisan, ik ben blij en dankbaar dit geluk te mogen delen.
   Vind het zeker leuk op de hoogte te blijven, via de mail gaat dat het makkelijkst.
   Heel veel succes met je mooie project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *