‘We zouden het fijn vinden als je een paar dagen kunt blijven. Dan kunnen we beter kijken hoe je op de medicatie reageert.’
En zo werd wat ik dacht dat een afspraak van een half uurtje zou zijn, de start van viereneenhalve week ziekenhuis. Tijdens m’n verblijf in het ziekenhuis werd steeds duidelijker dat het heel slecht ging met m’n hart, en dat ik zonder operatie binnen korte tijd zou overlijden. De operatie die ze me konden bieden, gaf geen garanties.
Oorzaak van dit alles volgens de artsen? Vette pech.
Twee weken na de open-hart-operatie mocht ik weer naar huis. Tot mijn blijdschap was dat heel erg snel en hoefde ik niet eerst nog een periode naar een revalidatiecentrum zoals te doen gebruikelijk. En dus liep ik op 30 december naar buiten met een LVAD, een left ventricle assist device, ook wel steunhart genoemd: een pomp die de linkerkamer van m’n hart ondersteunt. Fantastisch dat het bestaat, voordat ik het ziekenhuis inging had ik er nog nooit van gehoord. Maar zo’n pomp komt met een prijs: om de pomp z’n werk te laten doen moet je ‘m kunnen bedienen en is er stroom nodig. En dus komt er nu een draad uit m’n buik die vastzit aan de controller én aan twee grote batterijen die de pomp en controller van stroom voorzien. Pakketje van een kleine drie kilo. En ik heb altijd reservebatterijen en een reservecontroller bij me.
Dus tegenwoordig noemen ze me ‘de vrouw van zes miljoen’ (voor wie de tv-serie kent), ‘robocop’ (voor wie de film kent) of simpelweg ‘bionisch’. 😉
Reis
Bij aankomst thuis begon de reis pas echt. Herstellen, wennen aan de nieuwe situatie, revalideren, opbouwen, manieren vinden om alles anders te doen, weer kracht krijgen, grenzen stellen.
Intussen voel ik me beter dan ik me in jaren gevoeld heb, zijn de artsen heel blij met m’n herstel en ben ik weer aan het werk – vooralsnog op een wat lager pitje dan voorheen. Een impactvolle ervaring rijker en veel lessen (nog beter) geleerd.
In willekeurige volgorde een niet-compleet overzicht:
- Je hebt geen controle over wat er gebeurt, wél over de manier waarop je er mee omgaat.
- Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen rust en activiteit. Dat ik al jarenlang qigong beoefen helpt me daarbij.
- Veerkracht is ontzettend belangrijk. Veerkracht helpt je om je aan te passen aan de situatie en te kijken wat er wél kan.
- Luister naar wat je lijf je te vertellen heeft. Dat klinkt al snel een beetje zweverig en vaag, maar het is ontzettend belangrijk om te doen wat je nodig hebt. Moet je rusten? Rust. Heb je frisse lucht nodig? Ga naar buiten. En wandelen, vergeet niet om te wandelen.
- Doorgaan op alleen wilskracht is geen goed idee. Energiemanagement wél.
- Doe dingen waar je blij van wordt. Hoe beter je je voelt, hoe makkelijker je de wereld aankan. Zoek lichtpuntjes.
- Krachttraining helpt niet alleen voor sterke spieren, maar ook om je emotioneel en mentaal sterker te voelen. Lees er de wetenschappelijke literatuur maar op na.
- Het is geweldig om vrienden en familie te hebben die je steunen. Investeer in die relaties.
- Er wordt meer van je gehouden dan je zelf misschien in de gaten hebt.
Het leven is heel kostbaar, ik ben ontzettend dankbaar en blij dat ik er nog ben.
Hai Arjenne, Wat een heftig traject heb je doorlopen. Balanceren en hernieuwde wegen vinden. Mooie tips om op de rit te blijven, voor iedereen. Wens je energie om de mooie dingen waar je aan werkt weer voort te zetten. Wat fijn dat je er bent.
Tineke Kingma
Dankjewel Tineke!
Wat een heftig verhaal Arjenne. Veel sterkte.
Dankjewel Sharda! Gelukkig gaat het heel goed met me, beter dan in lange tijd zelfs 🙂
Hallo Arjenne, tjee zeg wat een verhaal. Wat goed om te lezen dat je je beter voelt dan dat je je in tijden gevoeld hebt. Ik ben blij iets van je te lezen nu. Sterkte en veel liefde. Marlies
Dankjewel Marlies!
Wat een verhaal Arjenne! Bijzonder ook hoe je ermee omgaat. Heel veel succes, en geniet van het leven!
Dankjewel voor je bericht Dominique, genieten doe ik zeker 🙂 !Hoop met jou alles goed.
Hoi Arjenne,
De laatste jaren volg ik je van een afstandje, en raad ik iedereen die wil promoveren jouw begeleiding aan. Maar dit is andere koek! Diepe buiging voor de medische wetenschap én voor jou.
Hartelijke groet, Roos
Dankjewel Roos, en fijn dat je promovendi naar me doorstuurt, zeer gewaardeerd!
Dag Arjenne! Wat een heftig verhaal. Fijn dat het beter met je gaat. Inspirerende tekst. Sterkte en heel veel liefs, marijke
Hoi Marijke, fijn om van je te horen en dank voor het compliment. Hoop met jou ook alles goed!