jijzelfAls PhD is het heel goed mogelijk om zonder stress op vakantie te gaan.

It happens twice a year….

Twee keer per jaar gebeurt het. Slaat de stress toe. Is er paniek, gedoe.

Wat gebeurt er?

Is er iets ergs dan? Welnee. Het is vakantie. Kerstvakantie of zomervakantie.

Op een of andere manier vertellen we onszelf dat dat momenten zijn waarop opeens alles af moet zijn. Terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet kan.

promoveren kan veel stress opleveren, maar dat is niet nodig

Wat kun je doen om te zorgen dat je niet heel gestrest je vakantie ingaat?

Een eerste stap is om een half uurtje te nemen en je af te vragen wat je eigenlijk van die vakantie wilt. Maak een vakantieverlanglijst. Zo’n lijst helpt je om helder te krijgen wat je graag zou willen,  wat je nodig hebt om jezelf goed op te laden. Een digitale detox kan daar onderdeel van zijn.

Een volgende stap is het onderscheid helder krijgen tussen wat echt af moet, of wat fijn zou zijn om af te hebben.

Maak vervolgens een planning om die zaken ook af te maken. Leidt dat ertoe dat je vanaf nu tot aan de vakantie zeven dagen per week aan het werk bent? Dan is het een goed idee om nog eens kritisch naar je lijst van ‘must haves’ te gaan kijken. Daar zitten waarschijnlijk een hoop ‘nice to haves’ tussen.  Van je lijstje schrappen dus.

Het gaat je helpen om alvast wat te vertragen. Minder afspraken te maken, aangeven dat je pas na je vakantie weer een afspraak kunt maken. Alvast iets leuks voor jezelf inplannen, een middagje spijbelen.

 En een gouden tip uit een van de meters-maken-calls : zet je out-of-office-mail een weekje voor vertrek al aan en laat  ‘m nog weekje doorlopen als je al terug bent. Dat geeft je de gelegenheid om vóór je vakantie ongestoord aan de laatste klussen te werken, en na je vakantie rustig op te starten.

En kom je toch toe aan het beantwoorden van de mail? Geen probleem, dan is dat ook maar weer gebeurd.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie