motivatie/inspiratieWaarom leegte soms zo belangrijk voor je is.

In deze periode praat iedereen over vakantie: ‘Waar ben jij geweest?’, ‘Waar ga je naar toe?’, ‘Wat ga je doen?’. Vakantie lijkt een belangrijk iets, maar wat is vakantie eigenlijk, en is het inderdaad zo belangrijk?

Wat is vakantie?

Als je op zoek gaat naar de betekenis van vakantie, dan kom je een aantal verschillende definities tegen. Zo zegt Wikipedia:

Vakantie is […] staat voor vrij zijn van verplichtingen. Het is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan. Dit betreft een periode die (veel) langer is dan een weekend (waarin veel mensen vrij zijn), vaak minimaal een week. Werknemers hebben vakantie wanneer zij hiervoor vakantiedagen (of andere snipperdagen) inleveren. Scholieren, studenten en docenten hebben vakantie wanneer hun school gesloten is en zij geen andere verplichtingen hebben.
[…] Strikt genomen verstaat men onder vakantie een verblijf gedurende een periode van vijf of meer dagen met ten minste vier opeenvolgende overnachtingen niet in de eigen woning doorgebracht voor recreatieve doelen.

Een aantal andere definities:

–       Periode van een aantal dagen waarin je vrij bent en niet hoeft te werken.
–       Vakantie is een verblijf buiten de woonomgeving voor ontspanning of plezier met minstens een (1) overnachting buitenshuis.
–       Bij wet of c.a.o. geregeld aantal dagen waarop een werknemer vrij is van arbeid, met behoud van loon; te onderscheiden van: feestdagen, verlof, kort verlof, verlet, verzuim.
–       1) Aaneengesloten vrije tijd 2) Aantal vrije dagen achter elkaar 3) Afwezigheidperiode 4) Jaarlijks toegekende vrije tijd 5) Ontspanning 6) Ontspanningsperiode 7) Periode van niet werken 8) Periode van vrije tijd 9) Periode waarin niet hoeft te worden gewerkt 10) Recreatie 11) Reis 12) Rustpoos 13) Rustperiode 14) Rust 15) Reces 16) Rusttijd

De overeenkomst in deze omschrijvingen is dat je een periode hebt waarin je vrij bent van je verplichtingen, en je niet hoeft te werken.

Vakantie komt uit van het Latijnse woord ‘vacare’, leeg zijn, of leeg worden. En dat is precies wat je probeert te doen tijdens je vakantie: afstand nemen van je verplichtingen, en leeg worden. Het wordt ook wel uitgelegd als een lege ruimte houden, waarin alles mogelijk is.

vakantie

Waarom is dit belangrijk?

Waarom is dat leeg worden zo belangrijk? Je hebt het nodig om weer nieuwe ideeën te krijgen, om creatief te zijn, om met een frisse blik te kunnen kijken naar wat je moet doen. Zoals je aan het eind van een lange dag werken ‘het’ niet meer ziet, terwijl je de volgende dag – na een goede nacht slaap – opeens verschillende manieren hebt om ‘het’ op te lossen.
Het is net als met ademen: je kunt niet alleen maar inademen of uitademen, je hebt het allebei nodig. Zonder inadem geen uitadem, zonder uitadem geen inadem.

Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan, leeg worden, of leegte houden. Waarschijnlijk vind jij het ook lastig om leeg te worden, omdat we nou eenmaal gewend zijn om ons hoofd zo vol mogelijk te stoppen. En onze vakantie bij voorkeur ook…

Een aantal tips voor leegte:

  1. Niet alles hoeft af te zijn, voordat je op vakantie gaat. Dat kan ook helemaal niet. Wat wel handig is, is om – als je er een paar weken tussenuit gaat – voor jezelf een ‘to-do-lijst’ achter voor als je terugkomt. Zodat je weet waar je gebleven was, wat de stand van zaken was en je niet opnieuw hoeft te bedenken hoe of wat. Dat geeft dan – voordat je op pad gaat – toch een soort afronding, en de rust dat je zaken ook kunt laten voor wat ze zijn. Het geeft de mogelijkheid je hoofd leeg te maken
  2. Niet aan je onderzoek denken is lastig. Vaak gaat dat door zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Neem voor je eigen rust een notititieboekje mee. Schrijf daar de invallen in die je hebt. Dan weet je dat je ze niet vergeet, en dat je er met frisse blik naar kunt kijken als je weer aan de slag gaat.
  3. Geef jezelf daadwerkelijk de kans om leeg te worden: plan eens een paar dagen helemaal niks, zie wat er gebeurt, kijk wat zich aandient op die dag, en laat je verrassen door wat er gaat komen.
  4. Is een paar dagen ‘leegte’ te veel voor je? Neem je dan in elk geval voor om één dag leeg te laten. Spreek niks af, zeg niks toe, laat je leiden door wat je zelf wilt, en kijk pas op de dag zelf wat het beste bij die dag past.
  5. Vakantie betekent niet per definitie weg moeten, het gaat om het loslaten van je verplichtingen. En dat kun je bijvoorbeeld ook aan het eind van de week doen door je werk bewust af te sluiten en zo het ‘vakantie-weekend’ te starten, of door dat te doen aan het eind van de dag te doen, en zo je ‘vakantie-avond’ te nemen. Of neem je ‘vakantie-pauze’ gedurende de dag. Een aantal bewuste momenten van ‘leegte’, bijvoorbeeld tijdens een kopje koffie, kan al een groot verschil maken. En dan niet de koffie achter je bureau opdrinken natuurlijk…
  6. Andere manieren om ‘leegte-momenten’ in je dag in te plannen zijn een paar ademhalingsoefeningen doen, een wandeling te maken, even van je werkplek weg te lopen.

‘Vakantie-momenten’ zijn dus wezenlijk om creatief, productief en fris te blijven. Zorg dus voor leegte in je hoofd en in je dag door voor jezelf instructies achter te laten als je een taak even niet uitvoert, door een notitieboekje te hebben om je invallen op te schrijven, door een dag helemaal niets te plannen en alleen te doen wat zicht aandient, door bewust ‘vakantie-leegte’ te creëren in je weekend, je dag.

Wens je voor de komende periode een fantastische vakantie met veel ‘leegte’, zodat je daarna weer fris aan de slag kunt! Hoor graag hoe jij leegte hebt gecreëerd.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie