handige bronnenIn deze blog behandel ik twee boeken die erg handig zijn voor een promovendus

Soms kom je van die boeken tegen, waarvan je zegt: die zijn handig. Dat gebeurde me onlangs bij twee boeken van Jacques Raubenheimer. Boeken speciaal voor promovendi, juist over iets waar je geen boek over verwacht. Eentje over Microsoft Word, en eentje over Mendeley.

Doing your dissertation with Word, Jacques Raubenheimer

Het eerste boek

Het ene boek heet ‘Doing your Dissertation with Microsoft Word’. En alhoewel ik geen groot fan ben van Word, ik gebruik graag Scrivener zoals ik al eens heb geschreven, denk ik dat dit boek je fantastisch gaat helpen op het moment dat je Word gebruikt. En de meeste promovendi gebruiken Word, dus: handig boek!

Waarom is het zo’n handig boek? De Thesis Whisperer schreef er al eens een uitgebreide review over, die kun je hier lezen. Daar voeg ik nog aan toe dat het boek ook nog ondersteund wordt door een website van de auteur zelf, waarin hij bijvoorbeeld aangeeft welke tools er speciaal voor het schrijven van proefschriften zijn in Word, maar ook nog heel veel meer handige tips en trucs geeft. Je vindt die website hier.

Het tweede boek

Blijkbaar heeft Jacques Raubenheimer oog voor de noden van promovendi, want het andere boek gaat over Mendeley, een ‘crowd-sourced reference and citation management’. Oftewel, het is een programma zoals Endnote, Refmanager. Maar dan eentje dat voor iedereen toegankelijk is, dus vooral voor buitenpromovendi ook erg aantrekkelijk, omdat ze niet altijd toegang hebben tot software die je als ‘gewone’ promovendus wel tot je beschikking hebt. Het is sowieso de moeite waard om het programma eens te bekijken, het is gratis.

 

In het boek legt Raubenheimer precies uit hoe je Mendeley moet gebruiken. Aanrader voor iedereen die niet thuis is in de wereld van reference managers. En een reference manager heb je absoluut nodig als je met je proefschrift bezig bent! Want  zoals een reclameslogan al zei: “Je ken nie zonder…”. Dat zeg ik. Reference manager dus.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie