motivatie/inspiratieIedereen heeft last van de negativity bias: negatieve dingen blijven langer hangen in je hoofd.

‘Tsja, iedereen was positief over het artikel. Maar ik baalde zo ontzettend van het commentaar van die ene co-auteur, ik heb er de hele week over zitten piekeren.’

Herkenbaar? Kan bijna niet anders. De kans is groot dat jij ook last hebt van de negativity bias: het fenomeen dat ons brein een ingebouwde neiging heeft om te focussen op de dingen die niet goed gingen. Negatieve zaken vallen veel meer op en we onthouden ze ook nog eens beter.

Terugkijken op het jaar

De kans is dus heel groot dat als je terugkijkt op het afgelopen academisch jaar je je vooral herinnert wat niet goed is gegaan. Bekijk het eens van de andere kant:

  • Wat heb je afgerond?
  • Welke stappen heb je gezet?
  • Wat heb je geleerd?
  • Waar ben je trots op?
  • Waar werd je blij van?
  • Waar voelde je je goed over?

Ga er es rustig voor zitten, en schrijf voor jezelf de grote en de kleine dingen op. Vooral ook die kleine dingen. Want die zijn er heel veel en zie je snel over het hoofd. Hoeft niet alleen over je promotie te gaan, denk ook  aan alle andere dingen die het afgelopen jaar gespeeld hebben.

De tijd genomen? Wat kun je hier mee nu je dit helder hebt? Welke stappen kun je zetten om te zorgen dat er komend jaar meer van dit soort positieve zaken gebeuren?

(En zie je wel, die negatieve dingen waar je steeds maar aan dacht zijn een stuk minder belangrijk geworden…)

Maak het jezelf gemakkelijker 

Perfectionisme draagt bij aan die negativity bias, want niets is perfect, en dus kun je altijd wel iets negatiefs vinden. Waar je dan vervolgens (te) veel aandacht aan besteedt. Streven naar middelmatigheid – hoe gek dat misschien ook klinkt – kan heel veel rust en ruimte geven. Het kan dus een heel goed idee zijn om het jezelf dit jaar nét een pietsie gemakkelijker te maken.

September is een mooi moment om een frisse start te maken: maak er een positief jaar van!

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie