schrijven

In dit artikel laat ik je weten wat de sleutels voor positieve schrijfervaringen zijn. Veel promovendi hebben namelijk niet van die goede ervaringen met schrijven, en omdat schrijven een van de belangrijkste vaardigheden is die je nodig hebt, is het van groot belang dat je schrijven als iets positiefs ervaart, en niet als iets wat lastig, moeilijk en ingewikkeld is…

Hoe voel jij je als je aan schrijven denkt? Als ik deze vraag stel tijdens trainingen, komen er over het algemeen negatieve gevoelens naar boven, zoals:

  •   ik word depressief als ik aan schrijven denk
  •   ik krijg er stress van
  •   ik heb het idee dat ik het niet kan
  •   ik merk dat ik uitstelgedrag heb als het over schrijven gaat
  •   het lijkt of iedereen weet wat te doen, alleen ik niet
  •   ik denk dat als mensen mijn tekst lezen dat ze kunnen zien hoe dom ik ben
  •  ik heb wel ideeën maar ik krijg ze niet op papier

Je bent dus niet de enige die dat soort gevoelens heeft! De meeste schrijvers – ook degenen met veel ervaring – hebben last van een innerlijke criticus, die ze allerlei angsten influistert op het moment dat het over schrijven gaat. Het kan de moeite waard zijn om voor jezelf uit te vinden wat jouw grootste angst over schrijven is, zodat je op een meer gerichte manier aan een oplossing kunt werken.

Gelukkig hoor ik niet alleen negatieve gevoelens, maar worden er ook positieve dingen gezegd:

  • soms als ik aan het schrijven ben, komt het er precies uit zoals ik bedoelde of zelfs beter, fantastisch is dat!
  • het is heerlijk als ik de conclusie aan het schrijven ben en merk dat daarmee de hele tekst als het ware rond komt

Voor jezelf kan het handig zijn om je af te vragen wat voor jou momenten zijn waarop je je goed voelt over je schrijven. Wat kun je leren van die ervaringen?

Ik hou van schrijven!

Het interessante is dat uit onderzoek blijkt, dat er vier soorten ervaringen, eigenlijk vier sleutels zijn om te zorgen voor positieve schrijfervaringen. Wat zijn die vier sleutels? Wendy Laura Belcher beschrijft ze als volgt:

 

  • Succesvolle academische schrijvers schrijven.

Dat klinkt wellicht simpel, maar voor veel mensen is het dat niet. Veel promovendi hebben negatieve ervaringen met schrijven omdat ze uitstelgedrag vertonen, de positieve ervaringen hebben te maken met het daadwerkelijk schrijven. Zorg dus dat je schrijft! Plan het in, zorg dat je als het maar enigszins mogelijk is dagelijks schrijft. Gebruik daarvoor free writing. Vijftien minuten per dag is voldoende.

Een beetje als bij sporten: het is lastig om te doen, maar als je het daadwerkelijk doet, voel je je er heerlijk bij.

  • Succesvolle academische schrijvers zorgen dat  schrijven sociaal maken

Schrijven is niet iets wat je alleen moet doen, dat is een mythe. Het helpt je om van schrijven iets publieks en gezamenlijks te maken. Dus: start een schrijfgroep, ga samen met iemand een artikel schrijven, spreek met iemand af om allebei een uur te schrijven, volg een schrijfcursus. Hoe meer je dat soort zaken doet, des te beter zullen je schrijfervaringen worden.

  • Succesvolle academische schrijvers geven niet op, ondanks afwijzingen

Als je schrijft, krijg je veel afwijzingen. Dat is onvermijdelijk. Tijdschriften zullen nee zeggen, begeleiders zullen nee zeggen. Laat je daar niet door stoppen.

Het verschil tussen gepubliceerd worden en niet gepubliceerd worden, is doorzettingsvermogen. Of een artikel al dan niet gepubliceerd wordt, heeft lang niet altijd iets met de kwaliteit van het artikel te maken. Hou rekening met afwijzing, verwerk het commentaar, maar laat het je niet stoppen. Blijf je artikelen submitten, blijf herschrijven. De kritiek is vaak minder erg dan je denkt.

  • Succesvolle academische schrijvers volgen hun passie

Als succesvolle schrijvers het over hun positieve schrijfervaringen praten, hebben die vaak te maken met het feit dat ze oprechte interesse hebben voor hun onderwerp. Succesvolle schrijvers schrijven niet voor hun begeleiders, voor hun collega’s of voor een tijdschrift, maar ze focussen op datgene wat hun fascineert. Volg je interesse, en geen hypes.

Wil je dus en goed gevoel krijgen bij het schrijven? Zorg dan dat je

–       daadwerkelijk schrijft

–       ‘sociaal’ schrijft, dus niet alles alleen doet

–       doorzet, ondanks afwijzingen

–       schrijft over datgene wat je écht interesseert

Ondersteuning nodig om hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan? Kijk eens op de site met activiteiten.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie