motivatie/inspiratieJongleren lijkt net als onderzoek doen als iets magisch maar er zit een systeem achter.

Als kind al keek ik vol bewondering naar jongleurs. Ze gooien en vangen kegels, ballen en brandende fakkels in de lucht alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Nog steeds sta ik stil om te blijven kijken als ik een jongleur zie.  

Jongleren met drie ballen volg ik nog, maar zodra het er meer dan drie worden, raak ik de draad kwijt. Ik snap simpelweg niet hoe ze het doen, die afwisseling van gooien met juist links of rechts, hoger, lager, achterlangs, onder benen door… Als je er naar kijkt, heeft het iets magisch.

Magie

Zo lijkt het met onderzoek doen soms ook: het is bijna magisch. Je goochelt met getallen, statistieken, theorieën, resultaten, analyses, en hopla, je hebt een fantastische conclusie en je onderzoek afgerond! Titel in de pocket.

Maar zowel jongleren als onderzoek doen zijn natuurlijk niet magisch. Er zit een systeem in.

Kijk maar eens naar dit filmpje. Je ziet het jongleren van bovenaf.

En dat maakt opeens heel veel duidelijk. Jongleren is niet een kwestie van willekeurig iets in de lucht gooien en het opvangen, je ziet het systeem.

En zo is het ook met onderzoek doen. Er zit een systeem achter. Zit je vast in je onderzoek, in je literatuuroverzicht, in je methodologie?

Kies een ander perspectief

Bekijk zaken vanuit een andere kant, denk eens van achter naar voor, versnel, word langzamer. Ga eens na volgens welk systeem je werkt, en of dat wel het juiste systeem is. Of misschien heb je wel helemaal geen systeem en ben je willekeurig ballen in de lucht aan het gooien.

Neem je eigen werkwijze, je systeem, je proces onder de loep. Dat kan heel veel verheldering en inzicht geven.

Geïnspireerd geraakt door het jongleren? Hier vind je een beginner tutorial om met drie ballen te jongleren van de professionele jongleur Taylor Glenn.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie