schrijven

Er is bijna geen promovendus die nooit angstig over z’n proefschrift. Zal het goed gaan? Kan ik het wel? Ik krijg dat proefschrift nooit op papier…

En er  zijn ook heel veel redenen om angstig of ontmoedigd te raken. Wellicht heb je mensen om je heen die niet snappen wat je doet, en je daarom niet (kunnen) ondersteunen. Een proefschrift schrijven kost simpelweg heel veel tijd, en je hebt daarom heel veel doorzettingsvermogen en focus nodig. Niet alle begeleiders zijn even ondersteunend. En als je een aantal slechte werkgewoontes hebt, dan komen die genadeloos aan het licht tijdens je promotie. Maar ook je manier van denken kan je enorm in de weg staan, schrijfangst slaat dan gemakkelijk toe.

writers block

Wat is nu de truc? Het gaat er niet om dat je leert van je schrijfangst af te komen, maar dat je – ondanks je angst – tóch aan het schrijven gaat. Ik zou zelfs willen stellen dat schrijven de beste remedie is tegen schrijfangst. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen wat je zo angstig maakt en het antwoord opschrijven. Vervolgens kun je eens goed kijken naar wat je nu hebt opgeschreven. Of je kunt je afvragen welk advies je iemand anders zou geven die vast zit met schrijven en dat advies zelf opvolgen.

calvin-on-writing-a-thesis

En heb je er al eens op deze manier naar gekeken? Schrijfangst is soms een verdedigingsmechanisme: het is een fantastische manier om niet te hoeven doen wat je daadwerkelijk wilt doen . Je kunt je helemaal op je schrijfangst focussen in plaats op datgene wat er écht moet gebeuren en toch het gevoel hebben dat je heel serieus bezig bent…

Gelukkig zijn er goede manier om te zorgen dat je je niet laat verlammen door je schrijfangst. Op momenten dat het schrijven niet lukt, is de verleiding heel groot om andere dingen te gaan doen: lezen, koffie drinken, opruimen, surfen, op vakantie gaan… Soms kan dat een hele goede zet zijn, omdat je moe bent en inderdaad afleiding of daadwerkelijk een vakantie nodig hebt. Maar het weglopen voor het probleem is soms ook het domste wat je kunt doen. Zeker in het geval van een deadline.

Wat is het beste wat je kunt doen? Het heeft te maken met schrijven, maar het gaat over een ander soort schrijven dan het schrijven wat je doet voor je proefschrift. De regel is: schrijven is schrijven, en als het niet lukt voor je proefschrift, ga dan gewoon door met schrijven. Het maakt niet uit wat, als je je schrijfspieren maar blijft trainen. De tip is dus: in tijden dat je niet kunt schrijven, blijf schrijven!

 

schrijven van een proefschrift

Aanvullingen daarop:

– beperk je schrijftijd drastisch. Vertel je zelf dat je maar een half uur mag schrijven (of welke hoeveelheid tijd dan ook maar belachelijk weinig lijkt) en niet meer. Kies een hoeveelheid tijd waaraan je je zeker kunt houden, ook al is het maar 10 minuten per dag. Dat gaat je helpen om je weer op je gemak te voelen tijdens het schrijven

– schrijf in een andere vorm: gedichten, een dialoog, een haiku, een email waarin je iemand schrijft over je proefschrift. Maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft.

– bedenk iets wat je elke dag doet en waar je eigenlijk niet zonder wilt: douchen, kop koffie drinken, de krant lezen, Facebook bekijken. Spreek met jezelf af dat je dat alleen maar mag doen als je een redelijke hoeveelheid tekst hebt geschreven die dag.

– schrijf over de vraag waarom je niet aan het schrijven toekomt – bijvoorbeeld door jezelf af te vragen hoelang je al vastgelopen bent, wat er toen aan de hand was. De kans is groot dat je iets zinnigs te weten komt en dat je weer aan het schrijven komt.

– schrijf met de hand, gebruik de methode van free writing.

Dus: als je vastzit met schrijven, schrijf!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren, ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.  

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

1 reactie

  1. Dank je wel voor deze blogs over schrijven Arjenne! Iedere keer voor ik begin met schrijven, lees ik er 1 of 2 ter inspiratie en dan kan ik daarna gemotiveerd aan de slag!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie