begeleider

Veel promovendi klagen over de bijeenkomsten met hun begeleider: ze krijgen niet de feedback die ze nodig hebben, ze worden overstelpt met tips waar ze niets mee kunnen, het onderzoek wordt elke keer weer een andere kant op gestuurd, afspraken worden afgezegd, elke keer worden er weer nieuwe artikelen toegevoegd aan de leeslijst, je hebt het idee dat je als een klein kind behandeld wordt…
Je kunt deze lijst ongetwijfeld zelf met veel meer voorbeelden aanvullen.

Wat kun je nu doen om te zorgen dat de gesprekken met je begeleider zo goed mogelijk verlopen?

Een rijtje met tips:

  • Hoe sta je zelf in het gesprek? Voel je je een gelijkwaardige gesprekspartner? Waarom wel of niet? En hoe is dat van invloed op het gesprek?
  • Hoe is je voorbereiding op het gesprek? Heb je helder wat je wilt weten? Weet je welke feedback je wilt krijgen? En in welke vorm?
  • Is voor de begeleider helder wat je wilt? Heb je haar/hem helder gemaakt welke vragen je hebt?
  • Heeft de begeleider voldoende tijd om zich voor te bereiden op het gesprek met jou? Welke input heb je aangeleverd? Op welke manier? Heb je daar duidelijke aanwijzingen bij gedaan?
  • Als je bijeenkomst over tekst gaat: heb je aangegeven wat de status van je tekst is? Eerste versie, versie die bijna klaar is of iets er tussenin? Heb je zelf al aangegeven wat er nog te verbeteren is aan de tekst? Heb je helder gemaatk waar je precies commentaar op wilt?
  • Heb je een agenda gemaakt voor de bijeenkomst? Is je begeleider daarvan op de hoogte?
  • Heb je bedacht wat je gaat zeggen als je begeleider weer een van zijn/haar stokpaardjes gaat berijden?
  • Heb je bedacht wat je kunt zeggen om het gesprek in de richting te sturen die jij graag wilt?
blank

 

Een goede voorbereiding is het halve werk, hoe beter jij je voorbereidt, hoe beter je weet hoe je het gsprek kunt en wilt sturen, hoe meer kans dat je datgene aan de orde kunt stellen wat voor jou belangrijk is en dat je met die input de deur uitloopt die voor jou belangrijk is!

Plan dat gesprek en doe er je voordeel mee.

Hoor graag hoe je gesprekken zijn gegaan!

   

foto via Flickr, met dank aan Jozoana

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

  1. Dit is een goede tip voor alle aio’s!

    Zelf ben ik hier door ervaring achter gekomen. Mijn begeleiders willen mij nog wel eens ondersneeuwen met nieuwe ideeën terwijl mijn to-do list al voor 3 maanden vol staat.

    Op een gegeven moment heb ik het volgende een keer geprobeerd:

    Ik heb voor mezelf bedacht welke figuren ik in welk artikel wil. Deze figuren heb ik op volgorde aan elkaar geplakt met daarbij post-its wat er nog bij komt. Vervolgens ben ik begonnen met het gesprek en heb de begeleiders erop gewezen dat ik “a” “b” en “c”had gedaan, en dat ik de komende weken met “d” en “e” bezig zou zijn.

    Om het samen te vatten: ik heb mijn begeleiders overladen met wat ik heb gedaan en wilde gaan doen en hun gevraagd om hulp waar ik het ook echt nodig had. Het werkte!

    • Dag Tjitske,

      Fijn te lezen dat je tactiek gewerkt heeft! EnMocht je nog meer tips hebben, voel je dan vrij om ze te delen, ik denk dat andere aio’s daar veel baat bij kunnen hebben.

      hartelijke groet,
      Arjenne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie