planning

Je hebt vanaf vandaag nog precies een jaar tot dat je proefschrift afgerond moet zijn.‘ Voor de meeste promovendi levert deze opmerking – of elke andere opmerking die ingaat op de hoeveelheid tijd die je nog hebt – onmiddellijk veel stress, paniek of gedoe op. Hoe komt dat toch?

 

deadlines leveren snel paniek op bij promovendi

Een belangrijke oorzaak is dat het onoverzichtelijk is wat er nog precies moet gebeuren om van het punt waar je nu bent te komen tot het eindproduct. Vaak lijkt dat een onoverzichtelijke berg zonder helder begin- of eindpunt. En de enorme hoeveelheid werk is beangstigend, zeker als daar geen structuur in zit.

Wat is een  manier om daar anders mee om te gaan? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Deel je werk op in kleine deeltaken. Taken die zo klein en overzichtelijk zijn dat ze niet meer  beangstigend zijn. Taken waarvan je niet in paniek raakt. Taken waar je een vinkje voor kunt zetten als je ze af hebt. Taken waarvan je weet hoe je ze moet uitvoeren. Kom je maar niet aan een taak toe? Dan is de kans groot dat je ‘m op moet splitsen in kleinere taken, of dat je nog niet helder hebt hoe je iets moet doen. Dan is dus een taak op je lijstje om dat uit te zoeken.

Zorg dus dat je kleine, heldere stappen definieert. Elke kleine stap die je zet brengt je dichter bij je einddoel. Herinner je je het antwoord op de vraag hoe je een olifant eet? Precies: hapje voor hapje. En zo is het ook met je proefschrift. Stapje voor stapje.

hoe eet je een olifant?

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie